DEVENTER – Zo werk je met cijfers in Deventer en zo bak je pannenkoeken in Guinee. Financieel medewerker Joke Stehouwer bereidt zich voor om in december als kok op de Africa Mercy te werken. Op dit ziekenhuisschip wordt gratis medische zorg verleend aan de allerarmsten in Afrika. ‘De verhalen van patiënten zijn aangrijpend. Ze hebben me geraakt.’

‘Het is voor mij een kleine moeite om een maand van mijn leven te geven voor de allerarmsten. We hebben het hier zo goed en we zijn zó rijk in het westen. Daar ben ik God dankbaar voor.’ Ruim 5 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot veilige, betaalbare chirurgische zorg. Jaarlijks sterven 17 miljoen mensen omdat ze geen operatie kunnen krijgen. Dat is meer dan het aantal sterfgevallen door aids, malaria en tuberculose bij elkaar.

Hoop voor de toekomst
Mercy Ships gaat al 40 jaar de strijd aan met deze nood door ziekenhuisschepen in te zetten. Dit doet deze hulporganisatie in navolging van Jezus, omdat ieder mens kostbaar is. Momenteel is het ziekenhuisschip de Africa Mercy in Guinee. Aan boord worden mensen geholpen met verschillende aandoeningen, zoals tumoren, staar, gespleten lippen, brandwonden en misvormde benen.

Joke: ‘De verhalen van patiënten laten me niet los. Bijvoorbeeld van een vrouw met fistel die daardoor incontinent werd. Ze werd verstoten door haar man en omgeving. Na een simpele ingreep op de Africa Mercy werd ze weer opgenomen in de gemeenschap. De operaties op de Africa Mercy zijn echt levensveranderend! Kinderen kunnen weer naar school, mannen en vrouwen kunnen weer werken en wat ook heel belangrijk is: ze hebben weer hoop voor de toekomst!’

450 maaltijden
Iedereen aan boord is vrijwilliger, van chirurg tot machinist en van kapitein tot kok. Joke lacht: ‘Ik heb geen ervaring als kok, behalve de huiselijke maaltijden. Maar dat is geen probleem: er is genoeg te doen als je maaltijden moet klaarmaken voor maar liefst 450 vrijwilligers! Alleen al met het snijden van groenten en fruit kun je uren zoet zijn.’
Wil je ook vrijwilliger worden of wil je als ondernemer iets kunnen betekenen voor Mercy Ships? Kijk dan op www.mercyships.nl voor de mogelijkheden. Iedere bijdrage en iedere helpende hand is welkom.

Vorig artikelHeel veel aandacht voor aangepast sporten!
Volgend artikelStegeman overweegt wijzigingen in basiself voor bekerduel met Eindhoven