DEVENTER – Komt de beste cider van Nederland wellicht uit Deventer? Die vraag wordt volgende week zaterdag beantwoord op de landelijke verkiezing voor de beste ciders van Nederland. Het Deventer bedrijf IESSEL Cider dingt met tien andere deelnemers mee naar de nationale titel.

Cider is een alcoholhoudende drank die langzaam terrein wint in Nederland. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Noord Spanje kennen al een lange historie waar het gaat om het maken van prima ciders.

Minder bekend is dat in Nederland ook inmiddels goede ciders worden gemaakt door kleinschalige cidermakers. De verkiezing is bedoeld om de opkomende markt te ondersteunen en Nederlandse ciders bekend te maken onder een breder Nederlands publiek. De verkiezing verloopt via een vakjury en er is ook een publieksprijs.

Appels uit de IJsselstreek
IESSEL Cider uit Deventer verwerkt appels van oude rassen uit hoogstamboomgaarden in de IJsselstreek tot een droge, licht prikkelende cider gemaakt van 100% appelsap. De cider krijgt een alcoholpercentage van 5 tot 6 %. Fruit uit hoogstamboomgaarden is moeilijk te verkopen, het maken van cider uit sap kan daarbij een mogelijkheid zijn. De ambachtelijke cidermakerij is gevestigd in een gebouw van klooster Sion in Diepenveen.

Vorig artikelCinebat filmnieuws september
Volgend artikelNV Bergkwartier huldigt haar oprichters