Interview en foto: Harry Mulder
DIEPENVEEN – Binnenkort zal Ria Teeninga stoppen met haar werkzaamheden voor de  bibliotheek in het Kulturhus in Diepenveen. Maar liefst ruim 42 jaar was zij werkzaam voor de bibliotheek Deventer en was zij de afgelopen tien jaar mede het gezicht in het filiaal Diepenveen. Aanvankelijk nog op de oude locatie aan de Crommelinlaan en de laatste jaren in de nieuwe bibliotheek in het Kulturhus.

Begonnen in de bibliobus

Ria kwam in 1975 vanuit Friesland in Colmschate te wonen. “Mijn man, die al in het bibliotheekvak zat kreeg de mogelijkheid om in Deventer te werken. Hier in Deventer werd een bibliotheekacademie opgestart, dat was toen in het oude Ankersmitgebouw aan de Lange Zandstraat. Zijn toenmalige directeur in Friesland werd directeur van de nieuwe bibliotheekacademie en heeft een aantal mensen meegevraagd of ze het misschien leuk vonden om hier les te gaan geven. Zodoende zijn we hier beland”, zegt Ria.

De bevolking van de nieuwbouwwijk Het Oostrik in Colmschate begon te groeien en daarom wilde de bibliotheek de uitleentijd voor de boeken uitbreiden door een aparte avond voor kinderen toe te voegen.

Er werd naar de bibliotheekacademie gebeld of men iemand kende die in de wijk woont en gediplomeerd is om het bibliotheekwerk te doen. “Toen kwamen ze bij mij uit en vroegen of ik alsjeblieft dit werk op me wilde nemen, dat was in 1976. Aanvankelijk was er in het Oostrik de bibliobus waarin ik dus ben begonnen als bibliothecaris. De ruimte in zo’n bus is uiteraard beperkt en het assortiment boeken daarom minder groot. Colmschate groeide, nieuwe woonwijken kwamen erbij en een nieuwe filiaal van de Deventer bibliotheek werd gerealiseerd in het winkelcentrum Zwaluwenburg. Daar werkte Ria aanvankelijk op zaterdags, één keer in de drie weken. “Geleidelijk aan is het aantal uren dat ik daar werkte uitgebreid en verleende ik ook mijn medewerking in de andere filialen wanneer er een beroep op mij gedaan werd”.

Ongeveer tien jaar geleden begon Ria haar werkzaamheden in de bibliotheek aan de Crommelinlaan. Dit gebouwtje, waarin vroeger de kleuterschool gehuisvest was heeft jarenlang dienst gedaan als bibliotheek, eerst als dorpsbibliotheek en na de gemeentelijke herindeling als “locatie Diepenveen” van de Deventer bibliotheken.

De bibliotheken in Deventer waren op verschillende dagen geopend waardoor Ria toen ook nog in de andere filialen werkzaam was maar de bibliotheek in Diepenveen werd toch wel haar vaste honk.

Ongeveer vier jaar geleden is de bibliotheek verhuisd naar de Hof van Salland, het Kulturhus.

“Nu maken de filialen onderdeel uit van multifunctionele ruimten waardoor de openingstijden ruimer zijn en mensen in alle bibliotheken bijna iedere dag terecht kunnen. In principe is er iedere dag gedurende 3 uur een bibliothecaris aanwezig maar men heeft een groot deel van de dag de tijd om boeken te ruilen, te internetten of om rustig te lezen. Het is dus vooral zelfredzaamheid. De bibliotheken zijn zo ingericht dat iedereen zichzelf kan helpen. En dat is een groot voordeel”.

Bibliotheken zijn in ontwikkeling, gaan in de toekomst nog meer faciliteren, nog meer in samenwerking met andere partijen (dat zie je nu al in de bieb in de stad) De ruimte verhuren aan organisaties die hier dan activiteiten kunnen organiseren. Dat kunnen voorstellingen zijn of creatieve workshops. Je zit al in een multifunctionele ruimte terwijl de bieb zich ook nog meer multifunctioneel gaat presenteren. Natuurlijk ook om economische reden.

Het publiek is het belangrijkst niet de boeken

 “Maar de bibliotheek is vooral een sociale plek. Je ziet veelal dezelfde mensen die niet allemaal voor een boek komen maar bijvoorbeeld gaan internetten of zomaar een praatje komen maken. Dat is een belangrijk aspect. Het één kan natuurlijk niet zonder de ander maar het publiek is het belangrijkste niet de boeken. Je hebt altijd de interactie met het publiek en dat maakt dit werk zo mooi. Het is gewoon een prachtig vak, ik kan niet anders zeggen”, zegt Ria die aangeeft dat ze nooit met tegenzin naar de bibliotheek is gegaan.

Toch heeft Ria om reden van persoonlijke aard besloten om te stoppen met haar werk als bibliothecaris. “Ik zal het wel missen, maar heb er toch voor gekozen om nu te stoppen en niet te wachten tot aan mijn pensionering”. 42 jaar werken in de bibliotheek is een lange tijd maar schijnt geen uitzondering te zijn.”Het is geen zeldzaam verschijnsel dat we een 40-jarig jubileum hebben, binnenkort neemt een collega afscheid die al bijna 50 jaar in de bibliotheek heeft gewerkt. Bibliotheekmensen zijn over het algemeen heel trouw, betrokken en loyaal”, verklaard Ria de reden.

Nog twee weken werken en dan neemt Ria Teeninga afscheid als bibliothecaris.

Vrijdag 21 september aanstaande van 15.00 – 17.00 uur in de Hof van Salland wordt een ieder in de gelegenheid gesteld om Ria te bedanken waarna ze gaat genieten van haar prepensioen.

Vorig artikelCulinaire wandeling aanstaande zondag “Wijnspijs”
Volgend artikelColumn Erik Langs de Lijn: Einzelgänger