SCHALKHAAR – Heel Schalkhaar zit zonder gas, behalve de wijk Westenberg-Buiten. Door een storing in het gasnet zijn 2200 huishoudens getroffen. Netbeheerder Enexis roept bewoners van het dorp op om de hoofdkraan dicht te draaien. Daarna wordt het gas weer aangesloten.

De storing trad rond drie uur vanmiddag op bij leverancier Gasunie, maar werd door Enexis pas begin van de avond opgemerkt. De storing is volgens woordvoerder Jan Bakker weer verholpen, maar het gas wordt nog niet aangesloten. Eerst moeten zoveel mogelijk bewoners hun hoofdkraan dicht draaien, om te voorkomen dat gas vrijkomt als het net weer op druk wordt gebracht. ,,Als mensen bijvoorbeeld aan het koken waren, toen het gas uitviel.”

Veiligheidsmaatregel

Het dichtdraaien van de gaskraan is een veiligheidsmaatregel. De meeste gastoestellen schakelen automatisch het gas uit wanneer de druk wegvalt. Maar bij oudere toestellen is dat niet altijd het geval. Wanneer de druk terug komt op de gasleidingen kunnen er dan gevaarlijk situaties ontstaan. De Veiligheidsregio roept daarom op om vooral ouderen in Schalkhaar in de gaten te houden.

Enexis verwacht dat ze rond 23:30 uur het gasnetwerk weer op druk kunnen brengen. Ze rijden nu met een busje door de wijk om iedereen te informeren. Ook is door Veiligheidsregio IJsselland een NL-Alert verstuurd.

Vorig artikelBloemen en insecten: niet zonder elkaar!
Volgend artikelWeerbericht maandag