DEVENTER – De snelfietsroute die Deventer en Zutphen moet verbinden en langs Gorssel en Epse voert is nog niet van de baan. De gemeente Zutphen twijfelt enorm over de te leveren bijdrage. De gemeente Lochem gaat er nog van uit dat het project doorgang kan vinden omdat het nog buiten de bezuinigingsvoorstellen valt. Lochem heeft begrepen dat het op een ‘reservelijst’ van Zutphen staat.

Zutphen moet 12 miljoen euro bezuinigen en hikt logischerwijs nogal aan tegen de 1 miljoen euro voor de snelfietsroute. Lochem en Zutphen betalen samen met Deventer een kwart van de totale kosten van zo’n 10 miljoen. De provincies Gelderland en Overijssel en het Rijk moeten de rest op tafel leggen.  De snelle fietsroute voor fietsers moet onder meer  het fileleed tussen Gorssel en Deventer verzachten.

Afwachten

Formeel onderzoekt de gemeente Zutphen op dit moment of het onder de 1 miljoen uit kan of een lagere bijdrage kan leveren aan het project. De gemeente Lochem – dat de eigen bijdrage van vier ton al heeft gereserveerd – wacht af en zegt dat als Zutphen toch besluit niet meer mee te doen met alle regionale partijen in overleg te willen gaan.

Uitruil

In Zutphen begint nu een politiek spel waarbij ongetwijfeld wordt getracht dingen tegen elkaar uit te ruilen om het leed voor de eigen inwoners zoveel mogelijk te verzachten. De kans is groot dat daarbij posten van de zogenaamde reservelijst moeten worden aangewend om andere pijnpunten weg te nemen. Zo is er bijvoorbeeld politiek verzet tegen een voorgenomen bezuiniging van 150.000 euro op de bibliotheken.

Route

Het beoogde fietspad volgt in grote lijnen de N348 tussen Zutphen en Deventer. Daar ligt deels al een fietspad maar dat is niet geschikt als snelfietsroute. De aanleg wordt dan ook vrijwel zeker een combinatie van verbreding van het huidige fietspad en stukken die nieuw worden aangelegd.

Vorig artikelLandelijke opening Nationale Sportweek
Volgend artikelGroene Burendag bij Tiny Forest Deventer