DEVENTER – Hij krijgt er zelf waarschijnlijk weinig van mee, maar de op 25 september geboren Thijmen Jan Buiten heeft bij zijn geboorte al een bijzondere titel. Hij is namelijk de 100.000ste inwoner van de stad Deventer.

“We hoorden dit vanochtend pas”, vertelt kersverse vader Wouter Buiten. “Het is voor ons de eerste, voor Deventer de 100.000ste. Voor de spanning had het waarschijnlijk weinig goeds gedaan als we dit van tevoren hadden geweten.”

Van de gemeente Deventer kregen ze een oorkonde, een rompertje, een geboorteboek met een gedicht van de Deventer stadsdichter en een grote knuffel. Moeder Liesbeth vindt het wel stoer dan Thijmen de 100.000ste is. “De rest van zijn leven gaan we hem dit inwrijven. Ik ben benieuwd of hij ooit nog ergens anders gaat wonen.”

Vergoedingen gaan omhoog

Waarnemend burgemeester König van Deventer is trots op de 100.000ste inwoner. Voor de gemeente verandert er wel het één en ander. “Je behoort nu ook tot de grotere gemeenten”, legt König uit. “We gaan daardoor na de volgende verkiezingen van 37 naar 39 raadsleden. Ook de vergoedingen voor de wethouders, de burgemeester en de raadsleden gaan omhoog.”

Maar dan moet de gemeente wel boven de 100.000 inwoners blijven. “Ik heb daar goed hoop op”, zegt König tegen RTV Oost. “Gezien de stijging van de afgelopen maandag blijven we wel boven de 100.000.”

Vorig artikelCity Deal steden bijeen in Deventer
Volgend artikelLezing door Hans Geerlink over “ Stoomtram Zutphen – Deventer ” in Cultuurhuus Braakhekke