DEVENTER – Op zaterdag 15 september was de jaarlijkse veteranendag van de gemeente Deventer. En Veteranen Deventer verzorgde de ‘After Party’ in hun Veteranencafé de Heeren op de Brink. Bij zowel de veteranendag als de After Party waren er dit jaar veel veteranen op de been. Nog weer meer dan vorig jaar werd door de gemeente al geopperd tijdens de openingswoorden op het MAG complex van defensie in Bathmen.

Veteranendag

De gemeente had dit jaar voor een unieke en andere locatie gekozen om de veteranendag te organiseren dan voorgaande jaren. Dit jaar werden de veteranen en hun thuisfront uitgenodigd op het MAG complex aan de Kiekenbeltsweg in Bathmen. Om zo de veteranen weer een beetje het gevoel te geven in hun dienstjaren te begeven.
Iedereen werd in een grote tent ontvangen en werd aangevangen met een dankwoord en speech van onze nieuwe burgemeester Ron König. De hoogste militair aldaar aanwezig, gaf een korte presentatie over het complex en wat daar allemaal opgeslagen wordt.
Ook de Pauwergirls waren weer aanwezig voor de ‘vrolijke noot’ met muziek en een vleugje acteerwerk. De Stichting Veteranen Search Team waren ook aanwezig om te vertellen dat veteranen vaak ingezet kunnen worden bij de zoektocht naar bijvoorbeeld een vermist persoon. Veteranen Deventer waren ook aanwezig om hun Veteranencafé te promoten en de veteranen en thuisfront te voorzien van informatie waar zij zoal voor staan.
Voor degene die geïnteresseerd waren konden een korte rondleiding krijgen over het complex.
Waarna de middag werd afgesloten door een hapje, drankje en een gezellige napraat.

The Veterans After Party

Dit jaar voor het eerst werd door Veteranen Deventer de after party georganiseerd in het Veteranencafé de Heeren.
Sinds 22 mei heeft Deventer een Veteranencafé wat gevestigd is in café de Heeren en wat tot nu toe elke maand nog goed druk bezocht is geweest door veteranen, thuisfront of geïnteresseerden. Veelal komen zij samen om ervaringen uit te delen over de missie(s) en/of diensttijd waar zij gediend hebben.
Ongeveer tussen de 65 en 70 veteranen met partners en kinderen hadden zich opgegeven voor de Blauwe Hap (Indische maaltijd). De meeste veteranen zijn bekend met de Blauwe Hap van de diensttijd die vaak op de woensdag werd geserveerd op de legerbasis. Hierdoor wilde de bestuursleden van Veteranen Deventer de saamhorigheid en verbinding even terug halen.
Dubbel succes voor Veteranen Deventer

In de 4 maanden dat het Veteranencafé nu open is, lijkt het voor Veteranen Deventer een steeds groter succes te worden. ‘’Niels is op Facebook en een website begonnen met Veteranen Deventer. Nu hebben we een bestuur van 6 man sterk. Het Veteranencafé draait volop en wordt druk bezocht. Onze volgende stap is het oprichten van een stichting of vereniging. Zo kunnen we met binnengekomen subsidies en donaties nog meer betekenen voor de veteranen en hun thuisfront van Deventer,’’zegt Ron Vloedgraven, voorzitter van Veteranen Deventer.
Ook Wout Kleinbussink (actief dienend veteraan) is bestuurslid van Veteranen Deventer.
Hij neemt de PR afdeling onder zijn hoede. ‘’Omdat ik bij defensie werk, heb ik een enorm netwerk. Maar ook in Deventer en omgeving heb ik veel contacten.’’ ‘’We wilden iets kunnen geven aan de veteranen maar dan zonder portemonnee’’, voegt Ron daaraan toe. ‘’Dus hebben we van Car Beauty Center Bultman uit Deventer voor iedere veteraan een gratis wasbeurt gekregen! En kunnen de veteranen elke dinsdagmorgen tussen 9.00 – 12.00 uur met flinke korting de auto laten wassen op vertoon van de veteranenpas. We zijn hier heel blij mee.’’
Ook zijn de bestuursleden heel professioneel in een nieuwe polo gestoken met het logo van Veteranen Deventer op de rug. ‘’Voor meer uniformiteit maar ook het staat ook netter. Iets wat militairen gewend zijn’’, zegt Niels van Bockel, oprichter van het Veteranencafé. Deze polo’s zijn het bestuur aangeboden door Olav Boerkamp, die een eigen gelijknamige kledingwinkel (OLAV) heeft in Deventer. ‘’We denken er zelfs al aan om polo’s met ons logo te gaan verkopen omdat er nu al vraag naar is.’’

Het Veteranencafé de Heeren is gelegen op de Brink 72 in Deventer en is elke derde dinsdag van maand geopend tussen 19.30 – 22.00 uur. De eerstvolgende keer is op dinsdag 16 oktober met een presentatie van Erwin Kamp, Hoofd Krijgsmacht Raadsman, met een lezing over Moral Injury. Toegang is gratis. Meer info op www.veteranendeventer.nl

Vorig artikelDeventer opnieuw filmdecor voor de Slag om Arnhem; opnames tv-serie Paratrooper
Volgend artikelWeerbericht maandag