DEVENTER – Gesneuvelde geallieerden, de Wellekade als filmset en verbaasde Deventenaren. In Deventer zijn zondag in alle vroegte opnames gemaakt voor de televisieserie Paratrooper, over de strijd rond Arnhem in 1945.

En daarmee beleeft Deventer een klein beetje het gevoel dat leefde in de stad in 1976. Toen werd Deventer gebruikt als filmlocatie voor de film ‘Een Brug te Ver – A Bridge too Far’, van regisseur Richard Attenborough.

Oude straatjes

“Deventer met zijn oude straatjes en Wilhelminabrug lijkt veel meer op het Arnhem van toen”, zegt regisseur Lance Nielsen van Paratrooper. Daarmee volgt hij dezelfde route als de makers van ‘Een brug te ver’.

Maar waar die film leunde op acteurs als Sean Connery, Robert Redford en Michael Cane, zijn vandaag geen wereldberoemde acteurs op de set te vinden. Wat heet; de acteurs zijn Nederlandse vrijwilligers in authentieke geallieerde uniformen. Zogenoemde re-enactors, mensen die in historische kleding gebeurtenissen uit het verleden naspelen.

Op de vlucht

Zij spelen deze zondagochtend onder meer een scene waarin ze over de Wellekade lopend op de vlucht slaan voor de Duitsers. Daarbij sneuvelen enkele soldaten (foto). Later wordt verderop langs de IJssel, vlakbij de spoorbrug, een andere scene opgenomen.

Voor de opnames wordt af en toe het verkeer langs de IJssel stilgelegd. Een handjevol omwonenden en een enkele andere geïnteresseerde aanschouwen de opnames. “Het is toch weer een beetje het gevoel van 1976”, zegt een man uit Twello, die met zijn twee zoontjes naar Deventer is gekomen. “Leuk om te zien, maar het is fris en wel lang wachten tussen de opnames door.”

Geldschieters

De opnames in Deventer worden in eerste instantie gebruikt voor het maken van een korte promotiefilm voor de tv-serie. Regisseur Nielsen hoopt dat deze zogenoemde trailer zorgt voor extra geldschieters om de tv-serie allure te geven. “We kunnen donaties zeer goed gebruiken”, aldus de regisseur. (Bron: RTV Oost)

Vorig artikelIESSEL is de Beste Cider van Nederland 2018
Volgend artikelVeteranendag en  Veteranen ‘After Party’ groot succes!