Niet dat bewoners of toeristen er last van hadden. Maar er heerste de laatste weken wel een gespannen sfeer rond het Stadhuis van Deventer. De stadswachten deden er wat vaker een rondje. De beveiligers bij de balie dronken wat minder koffie en de politie was wat vaker bij de invalswegen van Deventer aanwezig. Oorzaak van al deze hectiek, bleek maandag op een persconferentie van de politie, is de benoeming van de nieuwe burgemeester van Deventer. Die is nu in de belangrijke fase gekomen van een profielschets. Met daarna in het grootste geheim het plaatsen van de kandidaten op de voordrachtslijst. Na de James Bond-achtige onthulling vorige week van de Russische GRU-actie in Den Haag blijken nu ook op kleinere schaal in het hele land geheime operaties aan de gang te zijn. Met toepassing van dezelfde klungelige tactieken. En zo kon ook in Deventer een democratische ramp worden voorkomen. Dat gebeurde met de aanhouding van twee Russische toeristen die wel erg vaak kwamen kijken naar de Lebuinuskerk. Ook hun auto werd te vaak gezien in de buurt van het stadhuis. Na Den Haag was één en één is twee en kon dit weekend overgegaan worden tot de aanhouding van het tweetal toen ze voor de vijfde maal deze maand de Lebuinustoren wilden beklimmen. Na de eerste verhoren bleek hoe amateuristisch het oude Sovjet apparaat nog steeds werkt. Het tweetal was op pad gestuurd naar de Koekstad omdat in hun dossiers sprake was van Deventer als ‘Moskou aan de IJssel’ en dat er binnenkort een nieuwe leider moest worden benoemd. Die combinatie maakte een Russische beïnvloeding van het proces noodzakelijk. Moskou wilde deze dependance in Nederland zich niet laten ontnemen en wilde hier graag een Poetin-gezinde stroman aan het hoofd van het college. De twee geheime agenten waren dan ook bijzonder teleurgesteld toen van Deventer zijde werd uitgelegd hoe het precies zit. Van dat Moskou aan de IJssel en dat een burgemeester in Nederland eigenlijk helemaal niks te vertellen heeft. Naast een bekeuring voor het parkeren op een invalideplek kon het tweetal verder niets ten laste worden gelegd. Afgelopen zondag zijn ze op de eerste vlucht richting Moskou gezet vanaf Teuge.

Vorig artikelNieuwe interim directeur De Marke benoemd
Volgend artikelInloopavond 22 oktober: stel je vraag aan John, Paul en Jeroen