DEVENTER – In de gemeente Deventer wonen ongeveer 1600 mensen met dementie. Dit aantal zal in de komende jaren stijgen. De zorg rondom mensen met dementie is in de afgelopen jaren meer onder de aandacht gekomen. Waar in het verleden mensen met dementie misschien werden “weggestopt”, komt er nu steeds meer aandacht voor deze doelgroep.

Sjoek Nutma van UitvaartzorgDeventer is gecertificeerd Dementievriendelijke uitvaartverzorger.
“Ik vind het belangrijk dat bij een overlijden een familielid met dementie ook aandacht krijgt. Ze horen bij de familie en kunnen op hun manier afscheid nemen van de overledene.

”Regelmatig is er bij een overlijden een nabestaande met dementie betrokken. Vaak rijst dan de vraag bij de nabestaanden: “Hoe gaan we papa betrekken bij de uitvaart?”. “Kan mama wel mee?” “Beseft papa wel wat er aan de hand is?” Vaak lopen de meningen binnen de familie daarover uiteen, hoewel iedereen het beste voor heeft met de persoon in kwestie.

Kort geleden werd Sjoek gebeld. Vader en moeder woonden al jaren samen op een gesloten afdeling van een verzorgingshuis en nu was moeder overleden. Sjoek kwam op de afdeling en het ‘vergeet-me-niet’-speldje op zijn jasje werd opgemerkt. “Prachtig dat u deze draagt”. Het Alzheimerspeldje werd herkend. Tijdens het gesprek met de dochter vroeg ik hoe vader afscheid gaat nemen. “Vader kan dit allemaal niet aan,” antwoordde ze. Tegelijk zag ik tranen branden in haar ogen. “Denkt u er anders over?” “We kijken wat binnen de mogelijkheden van uw vader ligt.” Met de medewerking van het verzorgingshuis en de bereidheid van de dochter kon vader bij het sluiten van de kist en de plechtigheid aanwezig zijn. De familie was erg dankbaar dat vader ‘bewust’ bij het afscheid betrokken was. Zo konden ze samen verder ook al is hij de herinnering aan het afscheid waarschijnlijk weer vergeten. Ze hebben het samen kunnen doen.

Voor vragen met betrekking tot dit onderwerp kunt u contact met Sjoek opnemen op 06 – 48470811 of mailen naar sjoek@uitvaartzorgdeventer.nl

Vorig artikelDerek Ogilvie komt naar Deventer Schouwburg
Volgend artikelWandelen met een gids door het Noorderbergkwartier