DEVENTER – De Raad van State heeft zich deze week opnieuw uitgesproken over de illegale bewoning op bedrijventerrein Bergweide. De gemeente moet snel beslissen hoe de illegale bewoning wordt gestopt, zegt de Raad. De gemeente gaat in verzet tegen de uitspraak.

De kwestie rond de illegale bewoning speelt al jaren. Muziekhandelaar Hans Meibergen moest in 2015 na een juridisch gevecht met de gemeente een einde maken aan de illegale verhuur van bovenwoningen van zijn pand aan de Kamperstraat. Sindsdien is zijn bedrijf in de problemen gekomen door misgelopen huurinkomsten.

Meibergen vroeg de gemeente vervolgens om ook andere gevallen van illegale bewoning in zijn straat aan te pakken. Maar dat weigerde de gemeente, omdat hij geen belang zou hebben bij die andere gevallen.

De Raad van State oordeelde in juni dit jaar dat Meibergen wél belanghebbende is. De gemeente kreeg opdracht om opnieuw een beslissing te nemen over Meibergens verzoek om de illegale bewoning aan te pakken. Maar de gemeente negeerde het oordeel van de Raad van State.

Gemeente wil woningen niet ontruimen

Na de uitspraak deze week, waar de Raad de uitspraak grotendeels herhaalt, verandert de gemeente niet van standpunt. Ze zegt de bewoners op het bedrijventerrein niet uit hun woning te willen zetten. “De gemeente vindt het van belang op op te komen voor de mensen die al jaren op dat bedrijventerrein wonen. De situatie van die mensen is anders dan die van de heer Meibergen die de ruimte boven zijn bedrijf verhuurde.”

Dwangsom

Volgens Meibergen heeft Deventer de Raad van State enorm geschoffeerd. “Het is een enorme afgang voor de gemeente. Mocht de gemeente ook deze uitspraak negeren ga ik ervan uit dat de Raad van State de gemeente een dwangsom gaat opleggen.”

‘Ongelijke behandeling’

Volgens Meibergen is het niet zijn bedoeling dat de bewoners van de woningen op Bergweide nu uit hun huis worden gezet. Hij zegt alleen dat hij gelijke behandeling wil. Als de gemeente de bewoners laat zitten, is er volgens hem geen reden meer om bewoning van zijn pand nog te verbieden.

(Bron: RTV Oost)

Vorig artikelAanvoer van bouwgrondstoffen dreigt door lage waterstand stil te vallen
Volgend artikelUp Ontbijtshow in de Deventer Schouwburg