Een persoonlijk gesprek met Derek Ogilvie | Door Ingrid Tersteege van Het Deventer Nieuws.

Bijna iedereen kent het Schotse medium Derek Ogilvie. Is het niet van zijn tv-shows die jarenlang op RTL4 te zien zijn geweest, dan wel van één van zijn vele theatershows. Na twee rustige jaren is de 53-jarige Derek in 2018 weer volop aan het toeren en zo ook dit najaar. In november en december toert hij maar liefst langs 30 theaters door het hele land met zijn “Hello Again” Tour. Zaterdag 3 november staat Derek Ogilvie in de Deventer Schouwburg.

Fijn dat je er bent Derek, hoe gaat het met je?

Derek maakt een ontspannen indruk, neemt een slokje van zijn thee en vertelt: “Gelukkig gaat het goed met me. Alle tegenslagen die ik heb ervaren in de laatste jaren, met name het verlies van mijn vader en de zelfmoord van mijn beste vriend, hebben mij geholpen om de uitdagingen waar ook andere mensen mee te maken hebben beter te begrijpen. Meer dan ooit ben ik gaan beseffen wat de impact van het verlies van een dierbare met zich meebrengt. Hierdoor ben ik erg gegroeid. Niet alleen in mijn werk als medium, maar ook als persoon in mijn contact met het publiek.”

Wat maakt Nederland zo bijzonder voor jou?

“Ik hou ervan om in Nederland op te treden omdat het publiek heel hartelijk, open en dynamisch is en de shows altijd levendig en krachtig zijn.” Derek vervolgt lachend: “Ik hou ook enorm veel van kaassoufflés, vooral dat je deze zo uit de muur kunt ‘trekken’ bij –hoe heet het ook alweer?- (wij noemen de naam Febo) Ja, dat bedoel ik: Febo, fantastisch! Ook vind ik Amsterdam echt een van de meest fantastische steden van de wereld! Maar Rotterdam is ook geweldig, vooral op het gebied van architectuur.”

Kan iedereen jou verstaan tijdens de show en hoe kunnen mensen volgen wat er gebeurt?

“Uiteraard maak ik gebruik van een vertaler waardoor je zelfs als je geen Engels spreekt, alles wat er wordt gezegd kan verstaan. Daarbij laten we alles op een groot scherm zien, dus de show is voor iedereen goed te volgen. Ik loop graag door het hele theater heen, zelfs dwars door het publiek en klimmend over de stoelen, om contact te maken met overledenen. Van de eerste rij tot op het balkon – ik ga waar de ‘spirits’ mij brengen. Natuurlijk zijn er emotionele momenten in de show, maar er wordt ook regelmatig gelachen. Een goede sfeer is erg belangrijk”, aldus Ogilvie.

Je doet in deze tour voornamelijk kleinere theaters aan, is dat een bewuste keuze?

“Ja, eigenlijk wel, omdat de meeste mensen die naar de show komen natuurlijk hopen dat ze contact krijgen met hun overleden dierbaren. Om die reden heb ik nu bewust gekozen voor kleinere theaters. Op die manier kan ik een intiemere sfeer creëren en het vergroot tevens voor het publiek de kans op een reading.”

Je was donderdag 25 oktober te gast bij de radio ochtendshow ‘Schoppema schopt je je bed uit” op Deventer Radio.   

“Ja, dat klopt, het was een leuke ochtendshow. Ik moest uit Hilversum komen en was bang dat ik te laat zou zijn. Maar gelukkig zat het verkeer mee. Er kwamen veel leuke vragen binnen van luisteraars. Ik heb jaren geleden zelf ook een radioshow gehad in Schotland, namelijk “Psychic Sunday”. Daar gaf ik ‘on air’ een reading aan mensen die telefonisch live in de uitzending kwamen.”

Je theatershows zijn veelal snel uitverkocht.

“Ja, klopt. De meeste mensen bezoeken een show van mij omdat zij een bericht willen ontvangen van een overledene of omdat zij nieuwsgierig zijn naar wat ik doe. Echter, veel mensen komen ook omdat zij simpelweg zijn meegenomen door anderen. Met name mannen die meekomen met hun vrouw zijn in eerste instantie sceptisch en hebben geen verwachtingen van de show. Na afloop geven zij vaak aan net zo erg van de show te hebben genoten als de vrouwen.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren, waarin je even wat meer rust hebt genomen?

Derek denkt even na en zegt dan: “Het was een periode met veel uitdagingen waarin ik als persoon heel erg ben gegroeid. Ik keek er dan ook enorm naar uit om dit najaar wederom in de Nederlandse theaters te staan. Het theater is een plek waar ik mijzelf kan zijn en ik mij fijn voel. Het theaterpubliek kan hier volledig in contact komen met mijn echte persoonlijkheid en dat voelt goed.”

Wat zijn je plannen als de theatertour hier in Nederland voorbij is?

Derek: “Ik ben druk bezig om een boek te schrijven. Ik ben erg geïnteresseerd in psychologie en “how the brain works”. Het boek zal heel divers zijn en meerdere onderwerpen bevatten. Hier wil ik me graag op focussen als de theatertour in Nederland voorbij is. En ik denk er serieus over na om een maand naar Tibet te gaan om bij de monniken te leven. Voornamelijk omdat ik heel benieuwd ben naar wat zij te zeggen hebben en wat ik kan leren van de monniken om nog meer te groeien als persoon. Maar ik wil eerst mijn boek afmaken, voordat ik dat ga doen”, besluit Derek.

Na ons interview heb ik persoonlijk mogen meemaken hoe Derek te werk gaat, middels een privé reading. Wat een bijzondere en fantastische ervaring! Ik begrijp dat sommige mensen sceptisch zijn en twijfelen of het allemaal wel echt is. Het is een ongrijpbaar ‘iets’ en dat maakt het moeilijk te bevatten en/of geloven. Dit moet ieder voor zich natuurlijk helemaal zelf bepalen. Maar in mijn geval kan ik niet anders zeggen dan dat ik heel blij ben wat Derek mij heeft gegeven tijdens deze reading en ik dit een “once in a lifetime” ervaring vond. Hoe vaak maak je zoiets mee?! Wat een indrukwekkende en bijzondere man..

De avondshow op zaterdag 3 november is uitverkocht, maar voor de middagshow zijn er nog kaarten beschikbaar.

Voor meer informatie en kaarten voor zijn shows ga naar: www.derekogilvie.com.

Vorig artikelColumn Erik langs de Lijn: Frêle middenvelder
Volgend artikelWeerbericht woensdag door Erwin Hoogenboom