donderdag, 23 mei 2024
FOTO: Rens Hulman

Na Keizerslanden nu plofkraak Schalkhaar

SCHALKHAAR – Donderdagnacht rond 3 uur heeft er een plofkraak plaatsgevonden op het Rabobank automaat aan de Lindeboomsweg in Schalkhaar.  Hierbij is de volledige voorgevelbeplating los geschoten en de pinautomaat verwoest. De politie was snel ter plaatse en zat in een zijweg de daders, rijdend op een (motor)scooter, al op de hielen.

Aan het einde van de straat zijn de daders aangereden en kwam de scooter onder de politieauto terecht. Desondanks zijn de 2 daders ontkomen, ook een zoektocht met honden en politieheli heeft geen resultaat opgeleverd. 

Volgens agenten ter plaatse lag er naast de aangereden scooter ook een explosief, waarop meerdere woningen rondom de aanrijding zijn ontruimd. Ook worden er tientallen woningen en appartementen in een straal van 150 meter rond het pinapparaat ontruimd vanwege mogelijk achtergebleven explosieven in de automaat. Bewoners worden opgevangen in de naastgelegen basisschool  de Nicolaasschool. 

De voorlichter van de politie kan verder nog weinig kwijt over de situatie omdat het incident nog in volle gang is. De EOD is onderweg voor verder onderzoek.

Het is de tweede plofkraak in 2 nachten. Gisternacht werd er door daders met dezelfde omschrijving, ook vluchtend op een (motor)scooter, een plofkraak gepleegd op een pinautomaat in Winkelcentrum Keizerslanden op het Karel de Groteplein, ongeveer 2,5 kilometer van het incident van vannacht. Ook toen zorgde de gigiantische explosie voor veel schade en leidde dit tot ontruimingen.

Op 26 mei 2016 werd ook al een keer een poging tot plofkraak gedaan bij dit automaat. Deze poging mislukte toen. 

De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) heeft het onderzoek rond de pinautomaat afgerond en daar geen explosieven meer aangetroffen. De forensische opsporing is nu bezig met sporenonderzoek bij het pinautomaat. De EOD heeft zich inmiddels verplaatst naar de kruising van het Mensinksdijkje met de Pastoorsdijk, waar de verdachten van hun scooter zijn gereden door de politie. Hierbij is een tas, bivaksmuts en een (mogelijk) explosief op straat beland. De EOD stelt het explosief veilig en daarna zal ook daar verder forensisch onderzoek plaatsvinden. Rond deze plek zijn 15 woningen ontruimd, de bewoners zijn opgevangen in een naastgelegen verzorgingstehuis.

Inmiddels is bekend gemaakt dat één verdachte is aangehouden. De 2e verdachte is nog spoorloos.

Vorig artikelWeerbericht vrijdag door Erwin Hoogenboom
Volgend artikelColumn Marcel Schoemaker: La primavera
error: Content is beschermd!!!