Stel uw wekkerradio wordt vannacht zonder dat u het weet een uur achteruit gezet. Of vooruit. Bent u de volgende dag wanneer u het ontdekt dan helemaal van slag? Of misschien wel een week? Is uw biologische klok anders gaan tikken? Het zijn serieus te beantwoorden vragen nu de Europese Commissie gezegd heeft dat het zomer-wintertijdgedoe binnenkort wordt afgeschaft. Ze hebben een enquête gehouden en een ruime meerderheid in Europa was voor. Er is blijkbaar ook een soort Europese Maurice de Hond. Maar EC-voorzitter Juncker voelde natuurlijk al nattigheid en zei er direct bij dat alle landen zelf mogen beslissen wat ze doen. Grapje van Juncker. Want al jaren roepen bepaalde groepen in de nationale politiek dat Europa zich te veel met hun zaken bemoeit. Is er eindelijk een onderwerp waarvan iedereen zegt dat moeten we gezamenlijk beslissen, krijgen we het terug op ons eigen landenbordje. Onmiddellijk paniek in Den Haag. Wie gaat er over de tijd in onze fractie? Wie heeft de klok in zijn portefeuille? En ook het kabinet dat zich toch graag met alles wil bemoeien, begint wat zenuwachtig te schuiven. Een referendum misschien? Net afgeschaft. Een niet bindende enquête is geopperd. Wordt lachen. De overheid vraagt uw aandacht voor het volgende: omdat de EU definitief met de tijd wil meegaan, mag u het zeggen. Zomertijd of wintertijd? Nou? Waarom aarzelt u? Het is de meest simpele vraag die de overheid u ooit heeft gesteld. U hebt een uur bedenktijd daarna sluit deze enquête en doen wij het voor u. Maar ‘wij’ weet het ook niet. Natuurlijk niet. Iedereen leeft in zijn eigen tijd. Je bent zo jong als je je voelt. Je weet wanneer je tijd is gekomen. En in het dagelijks leven heb je zo je voorkeur voor een bepaald jaargetijde. Daar zijn er vier van en dus moet de vraag worden uitgebreid met de twee andere jaargetijden. Zet de Vier Jaargetijden van Vivaldi op en maak uw keus. Samen gaan we naar een nieuwe tijd. Uw wekkerradio zal zich er weinig van aantrekken. Kies dan gewoon voor de mooist klinkende: la primavera.

Vorig artikelNa Keizerslanden nu plofkraak Schalkhaar
Volgend artikelNaar welke school ga jij naartoe?