DEVENTER – Bij twee cafés wordt bier tegen een bodemprijs weggegeven. Voor de arme student natuurlijk erg aantrekkelijk, maar het stunten met bierprijzen kan op veel kritiek rekenen van de verslavingszorg instelling Trimbos-instituut. “Hiermee zet je jongeren aan tot meer alcoholconsumptie.”

Elke dinsdag van 00:00 tot 01:00 barst het bierfestijn bij één van de twee cafés in Deventer los. Dan begint het piekuur van, hoe toepasselijk ook, café Dorst! in Deventer.

Sneller dronken

Bij spotprijzen voor bier worden studenten veel sneller dronken, zegt wetenschappelijk medewerker Lex Lemmers van het Trimbos Instituut: “Hoe lager de prijs, hoe sneller er wordt gedronken. Vooral in een piekuur tikken studenten dan flink wat biertjes achterover.”

Gemeentes

Volgens Lemmers speelt de gemeente een grote rol in het handhaven van alcoholmisbruik: “Mijn advies aan gemeentes is om er vooral op te letten dat dit lokaal niet gebeurd en om zulke acties bij cafés goed in de gaten te houden.”

Indrinken

Volgens bedrijfsleider van Dorst! Remon Brinkhof is dit niet het geval: “In mijn ogen koop je bij de supermarkt een kratje bier dat nog veel goedkoper is. Thuis drinken ze tot ze dronken zijn, terwijl er hier gelet wordt op mensen. En ze worden ook aangesproken als ze teveel drinken.”

Maatregelen

Wel heeft café Dorst! maatregelen genomen tijdens het piekuur: “We houden er streng toezicht op door een 18+ deurbeleid in te stellen, we hebben personeel rondlopen in normale kleding die mensen in de gaten houden en tijdens het piekuur gebruiken we kleinere bierglazen.”

Geen trammelant 

Bij Dorst! zijn er tot nog toe geen problemen geweest door de stuntprijs: “Het is dinsdagavond, mensen moeten de volgende dag gewoon naar werk of school. Het is niet zo dat ze tot 4 uur ’s nachts blijven, ze gaan rustig om 2 uur naar huis. In de tijd dat de actie loopt is er nog niemand dronken geworden en er is geen trammelant geweest. Zodra we dat wel signaleren gaan we zeker maatregelen nemen”, vertelt Brinkhof.

Vorig artikelPresent & Junior Kamer verrassen Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes met cheque
Volgend artikelVoetbalplaatjes scoren bij PLUS Joffrey Ter Horst Schalkhaar