DEVENTER – Een tegenvaller van zo’n vierhonderd duizend euro dreigt voor bewoners van de Grutto in de wijk Groot Douwel. Vijftien woningen met oneven nummers, alle gebouwd in 1980, hebben leien daken met asbest. De overheid eist dat alle asbest daken landelijk uiterlijk op 1 januari 2025 weg zijn. Asbest is immers gevaarlijk, je kan er aan doodgaan. Voor de bewoners is het onmogelijk het geld voor de sanering op te hoesten.

Leo Enthoven woont al zo’n vijfentwintig jaar in Groot Douwel, zijn buurman Jan van Dussen achttien. ”Toen wij onze woning kochten, was asbest verdacht. Meer niet. De aanwezigheid van asbest was geen beletsel voor de koop. Maar in de loop der jaren kwamen er steeds meer aanwijzingen dat het goedje gevaarlijk is. Toen kwam het asbestverbod van de overheid.” De woningen aan de Grutto hebben in totaal 1600 vierkante meter dakbedekking en ruim 38.000 leien. ”Uitgaande van een saneringsprijs van 250 euro per vierkante meter komen we op het door ons berekende totaalbedrag uit,” zeggen Enthoven en Van Dussen. ”Hierbij is ook vervangende dakbedekking inbegrepen.” Vanaf half 2018 zijn Enthoven en Van Dussen namens alle betrokkenen bezig met het zoeken naar alternatieven. Van Dussen: ”Wij willen geen subsidie maar schadeloosstelling. Inmiddels hebben we contacten gehad met de Tweede Kamer, de provincie en de gemeente. Er zijn allerlei fondsen waar we mogelijk een beroep op kunnen doen. Alle beetjes helpen. Zo is er bijvoorbeeld een voorstel om asbeststort kostenloos te maken. Zo’n maatregel scheelt weer en brengt de totaalprijs wat naar beneden.”

Niet eerlijk
Enthoven: ”Sanering kost ergens tussen de 20.000 euro en meer dan 30.000 euro, afhankelijk van het dakoppervlak. Voor de meesten is dat gewoon niet op te brengen. Een lening afsluiten is lastig, mede vanwege de hoge leeftijd van een aantal bewoners. We kennen al een voorbeeld van iemand die zijn huis heeft verkocht. De saneringskosten zijn afgetrokken van de verkoopprijs Het bizarre is overigens dat de daken volgens een aantal deskundigen technisch helemaal niet aan vervanging toe zijn.”

Enthoven zal woensdagavond tijdens het Raadsforum de raadsleden op de hoogte brengen. Die dag komt ook een gedeputeerde langs bij de gedupeerde bewoners. ”Wij vinden het onredelijk en onbillijk dat wij alles moeten betalen. de huizen zijn destijds immers met toestemming van de gemeente gebouwd, inclusief de asbesthoudende daken. In het ergste geval worden straks bewoners uit huis gezet omdat ze de sanering niet kunnen betalen. Maar zo ver wil natuurlijk niemand het laten komen.”

Reactie gemeente
De gemeente kent de situatie van de Gruttobewoners, laat woordvoerder Maarten – Jan Stuurman weten. ”Onlangs is wethouder Carlo Verhaar bij hen op bezoek geweest. De gemeente heeft op grond van het verbod vanaf 2025 door de Rijksoverheid de wettelijke taak om te handhaven. Tot dan gaan we huiseigenaren informeren en hen wegwijs maken in de saneringsmogelijkheden. De gemeente heeft geen geld van het rijk of de provincie voor dit doel gekregen. Eigenaren zullen zelf de sanering en vervanging van hun dak moeten bekostigen. Het is goed dat de bewoners van de Grutto zich hebben verenigd en samen optrekken. De gemeente denkt graag mee met de bewoners en adviseert hen bijvoorbeeld ook eens te kijken naar de energiebespaarlening voor asbestsanering in combinatie met dakisolatie.” (Bron: Drimble)

Vorig artikelWeerbericht woensdag door Erwin Hoogenboom
Volgend artikelKlein Beernink IT wordt Indito