Ze staat iedere ochtend om zes uur op. Dat hoeft helemaal niet want ze woont alleen en hoeft niet meer te werken. Ze begint met een kopje koffie en de krant. Daarna schoffelt ze haar voortuin. De strakste tuin van de straat.

Als ik haar vraag, waarom ze niet een keertje lekker uitslaapt of het eens anders doet, zegt ze: “Dat vind ik zonde van mijn tijd.“ De dag begint vroeg, het is zo lekker rustig in de vroeg en ze hoort de vogels lekker als eerste. Ze doet rustig aan en gaat later op de dag naar vrijwilligerswerk in het verzorgingshuis. En iedere dag gaat het zo. Minder goede gewoonten heeft ze ook want ze rookt een pakje sigaretten per dag. En de zoete witte wijn die ze drinkt, is de goedkoopste en die valt wel eens slecht. Maar ze vindt deze nou eenmaal het lekkerst. Het is er zo ingesleten, de slechte gewoonten ook. En die zijn niet snel af te leren.

Verse koffiegeur en ochtendrituelen

Koffie met de krant. Thee en koekjes of dippen met chocolade zijn logische gewoonten voor mij. Kleding in setjes weghangen ook. Vaste gewoonten geven stabiliteit en rust. Zo douch ik iedere ochtend, of ik nu haast heb of niet.

Gewoonten van anderen vind ik fascinerend. Koffie drinken uit een percolator, gebruik van een broodrooster om brood te ontdooien in de ochtend, het is een beetje de kracht van het ritueel.
Ik ben benieuwd of het passend is voor mij. Maar die ochtend, en dan om 6.00 opstaan zonder veel actie? De dag rustig beginnen voordat alle hectiek toeslaat is een mooi idee, toch ben ik niet echt een ochtendmens. Zou het installeren van een automatische koffiegeur helpen? De krant alvast klaarleggen evenals de geur van geroosterd brood? Misschien.. nee, voorlopig niet en druk nog een keer op snooze, stap loom uit bed, doe de zonnegroet om uit de kreukels te komen, douchen, kleren aan en pak mijn gezonde smoothie uit de koelkast, mijn gezonde start voor de ochtend. Mijn gewoonten.

Vorig artikelAlzheimer Café in de Schalm
Volgend artikelZDH Hans I Prins Deurzakkers Daeventer