DEVENTER – Al jarenlang klinken vanaf de Lebuinustoren, tijdens de zonnewende, de tonen van de eeuwenoude midwinterhoorn. ‘Zee bloast um de beurte de bosschop vedan, dät ’t duuster mut goan want ’t lich kump d’r an.’

Dit is ook de boodschap die de Veluwse Midwienterhoornbloazers op vrijdag 21 december 2018 om 16.24 uur, tijdens de Zonnewende Zonsondergang te Deventer, willen laten horen. Het ensemble wordt bij die gelegenheid opgedeeld. Een deel ervan speelt vanaf de bovenste trans van de Lebuinustoren, een ander deel vanaf het dak van het Stadhuis, terwijl een aantal blazers zich verspreidt over het Grote Kerkhof, waardoor een betoverende wisselzang ontstaat. Sfeervol om te beleven, die aloude klanken, waarin men de indrukwekkende geschiedenis van eeuwen ervaart, een dichterlijk en mystiek oergevoel.

Programma:

16.00 uur: Stadsbeiaardier Jan Willem Achterkamp speelt kerstmuziek

16.24 uur: Veluwse Midwienterhoornbloazers

Ca. 16.45 tot ca. 17.00 uur: Kerstmuziek op beiaard

Gratis te beluisteren op het Grote Kerkhof.

Aansluitend zal in het Stadhuis het Deventer Beiaardboek van stadsbeiaardier en componist Jan Willem Achterkamp worden gepresenteerd. Het boek bevat composities en bewerkingen voor beiaard door Jan Willem Achterkamp.

Volgens aloude traditie blazen Gelderse en Overijsselse Midwinterhoornblazers alleen vanaf de eerste adventszondag (vier zondagen voor kerst) tot en met Drie Koningen (6 januari).

De daarbij gebruikte midwinterhoorn is géén muziekinstrument. Het is een stuk gereedschap om signalen c.q. boodschappen door te geven door een samenstelling van tonen. Elke hoorn is anders van vorm, maar ook van klank/toon. De hoorn is niet gestemd, waardoor het ongeschikt is voor samenspel.

De midwinterhoorn is een houten hoorn, volgens Gelders-Overijsselse traditie tussen 1,20 en 1,50 mtr. lang. De traditionele hoorn is van berk, els of wilg en vervaardigd uit één stam, in model gemaakt, in de lengte doorgezaagd, uitgehold en weer samengelijmd.

Voor het eerst is geschreven over het midwinterhoornblazen in 1655 in Bawinkel in Duitsland. In Nederland voor het eerst in 1815 in Kotten bij Winterswijk. Daarvóór gebruikte men de runderhoorn of een ossehoorn. Het doel van het blazen is het donker te verdrijven en het licht op te roepen.

Concert vanaf de Lebuinustoren, het Stadhuis en het Grote Kerkhof te Deventer, door midwinterhoornblazers en stadsbeiaardier Jan Willem Achterkamp.

Datum : vrijdag 21 december 2018.

Tijd     : 16:00 – 17:00 uur.

Vorig artikelInwoners Deventer winnen samen 100.000 euro bij Postcode Loterij
Volgend artikelColumn Erik Langs de Lijn: 140 jaar