DEVENTER – Met namen als Fleur Bekke, Egbert EGD, Kristjan Schwarz (K581) en Martin Geuzendam (Kikajon) heeft Stichting Mojo51 (voorheen WonderKids) een jonge generatie Deventer kunstenaars aan zich weten te binden voor het ontwerpen van een aantal unieke shirts en hoodies. Elk shirt en hoodie wordt op traditionele wijze met de hand gedrukt in drukkerij PressOn in de Nieuwstraat. De drukkerij hoopt met de opbrengst van de shirts meer jongeren in de drukkerij aan een leerwerktraject te kunnen helpen.

Gemeente onafhankelijk

De Stichting ondersteunt met de leerwerkplekken in drukkerij PressOn jonge mensen die het lastig vinden om een plek op de arbeidsmarkt te veroveren. Dit kan zijn in de vorm van dagbesteding, leerwerkplekken en stages. Alles met de nodige begeleiding omlijst. Soms wordt een traject betaald door de gemeente, maar meestal niet. Daarnaast zijn de gelden die de stichting van de gemeente ontvangt meestal niet kostendekkend. Er worden zoveel administratieve lasten opgelegd, dat er nauwelijks geld over blijft om aan de jongeren te besteden. De leerwerkplekken moeten dan op een andere manier gefinancierd worden. “Er zijn genoeg mogelijkheden om geld te verdienen door creatief te zijn en te denken in mogelijkheden. Dezelfde manier van denken die wij de jongeren ook aanleren die bij ons terechtkomen”, legt Simone Cieraad (oprichtster van Stichting Mojo51) uit.

Lokale verbinding

Na een gesprek met de kunstenaars waren we er al snel uit. Fleur, Egbert, Kristjan, Martin en onze enige Deventer stickerartist wilden hun creativiteit graag inzetten om de starters op de arbeidsmarkt te ondersteunen. En het resultaat mag er zijn. De ontwerpen zijn uniek en eigenzinnig en worden door de jongeren in onze drukkerij PressOn op de shirts gedrukt. Een enorme uitdaging, want er worden technieken en kwaliteit gevraagd die je niet zo uit je mouw schudt. Er wordt met de hand gedrukt, het is dus niet even de machine instellen en dan toekijken. Tegelijkertijd zorgt dit project ook voor een nieuwe energie boost bij de jongeren op de werkvloer. Hoe tof is het om aan een ontwerp van een professional te mogen werken.

Eigen karakter, eigen design

De kunstenaars hebben elk een geheel eigen stijl, dat zie je ook terug in de ontwerpen. Fleur is kunstenares en specifieker; ze illustreert. Haar typische stijl is strak, vaak zwart/wit en naar eigen zeggen “simpel en duidelijk”. Martin heeft een conceptuele benadering van “the Dutch” waarbij het draait om eenvoud zonder de typische “windmills, tulips and wooden shoes”. Egbert EGD legt de nadruk op tape-art. Deze typische kunstwerken van streetartist Egbert kom je tegenwoordig ook buiten Deventer tegen. De voorkeur voor tattoo-art en urban-art zie je bij Kristjan duidelijk terug in zijn ontwerp. Het ontwerp dat hij heeft ingeleverd gaat om de toekijkende macht als aanschouwer van de verleiding. Onze enige stickerartist van Deventer laat hij zijn stempel achter op het shirt, zoals je dat ook op veel plaatsen in Deventer terugvindt. Met dit shirt kijk je anders naar de stad.

Vorig artikelGoudaankoop nieuw in Deventer
Volgend artikelColumn Marcel Schoemaker: Stint en Piet