DEVENTER – Na twee spannende weken was op donderdagmiddag 8 november om 12.30 uur van alle scholen voor de laatste keer de bladhoogte gemeten en bij elkaar opgeteld. Maar liefst 21 scholen deden dit jaar mee aan de twee wedstrijden, zoals altijd één voor het buitengebied en één voor het binnengebied.  De Looschool en de Hovenschool bleken het meeste blad verzameld te hebben.

De Pantha rhei krijgt dit jaar de aanmoedigingsprijs: de school deed voor het eerst mee en de leerlingen hebben enorm hun best gedaan!

 Afgevallen bladeren die niet worden opgeruimd zorgen voor veel rommel en soms zelfs gevaarlijke situatie in de buurt. Daarom is het fijn dat zoveel kinderen helpen met het opruimen ervan. ‘Maar in tuinen en parken is afgevallen blad een prima meststof én een fijne, warme schuilplaats voor kleine dieren. We vragen de kinderen dan ook alleen het blad van stoepen en straten te vegen’, vertelt Renate Sluiseman van de Deventer Schoon Familie die de wedstrijd organiseert.

Hovenschool

De Hovenschool doet al jaren mee met de wedstrijd en heeft hem ook al vaker gewonnen. De leerlingenraad nam de prijs – natuurlijk een grote beker en een cheque om bij Koning Willem voor een mooi bedrag gezelschapsspelen te kopen voor de school – in ontvangst ín de bladkorf. Daarna gingen ze razendsnel alle klassen langs om iedereen mee te laten genieten van de prijs.

Looschool

De kleinste school van de gemeente Deventer met 36 leerlingen. Vorig jaar kreeg de school de aanmoedigingsprijs, juist omdát ze de kleinste waren. Maar dit jaar hadden de leerlingen het wel héél slim aangepakt en de hele buurtschap Loo gemobiliseerd om te komen helpen. Met resultaat! Iedereen in de buurt heeft geholpen met het vullen van de bladkorf op het schoolplein. ‘Het is ongelooflijk leuk dat we gewonnen hebben’, lacht docent Adinda Biekman. ‘Ze hebben er heel hard voor gewerkt en zijn supertrots dat het is gelukt!’.

Traktatie

Bennie Bladman is heel erg blij met de hulp van de kinderen. Daarom krijgen ze allemaal een vaantje én een traktatie: chocolademelk en een koekje. Lekker natuurlijk, maar het zou een tikkeltje gezonder kunnen. Daarom kregen twee scholen (De Linde en De Sleutel) dit jaar als proef een gezonde traktatie: een heerlijke fruitspies met vers fruit én een drankje zonder vet en toegevoegde suiker. Dat werd op beide scholen heel goed ontvangen. ‘We willen heel graag bijdragen aan de gezonde scholen’, legt Renate uit. ‘Maar zowel logistiek als financieel is dat wel een uitdaging. We hopen dit volgend jaar te kunnen uitbreiden, maar dat is nog even afwachten.’

Bladambassadeurs

Elke school krijgt een bladambassadeur op bezoek; iemand die op de afgesproken tijd de laatste stand opmeet, samen met de leerlingen, en dan doorstuurt naar de school. Hij of zij krijgt ook de uitslag door. Renate: ‘We hadden een bont gezelschap dit jaar. Mensen van de gemeente Deventer, van Het Groenbedrijf, wijkmanagers, opbouwwerkers, leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum die een maatschappelijke stage deden en natuurlijk een aantal actieve bewoners. Fijn dat zoveel mensen zich wilden vrijmaken om deze zeer serieuze taak op zich te nemen!’

Vorig artikelWeerbericht vrijdag door Erwin Hoogenboom
Volgend artikelVooruitblik Go Ahead Eagles-FC Dordrecht: ´Vast in de passing en aannames´