Het gezicht verandert, het vertrouwde blijft.
SCHALKHAAR – Na 15 mooie en enerverende jaren, draagt Lilian Swartjes op 6 november haar slijterij over aan, tevens Schalkhaarder, Edwin Wichink. De keuze voor Wichink was snel gemaakt: “Het voelde direct goed, er is een basisvertrouwen doordat we elkaar kennen. Daarnaast vind ik het belangrijk voor klanten dat er iemand staat die het dorp kent” aldus Lilian.

Tijdens het interview voor dit artikel helpt Lilian de klanten in de winkel en kondigt haar vertrek aan in persoonlijke gesprekken aan de kassa. De betrokkenheid is voelbaar.

Iemand die het dorp kent

Het was voor Lilian snel duidelijk dat Edwin de juiste opvolger was. “Het contact met Edwin voelde gelijk heel goed. We hebben bij elkaar in de klas gezeten op de lagere school. Er is een basisvertrouwen, en dat vind ik belangrijk voor de klanten. Dat er iemand staat die het dorp kent.”

“Ik ga iets anders doen…”

Edwin is een vertrouwd gezicht – zelf kocht hij zijn wijn immers altijd bij Wijnhandel Swartjes.
Hij is trots en dankbaar dat hij deze zaak mag gaan voortzetten. “Het is niet niks, het is toch een familiebedrijf met een gevestigde naam”, aldus Edwin. Hij neemt zijn horeca- en klantcontactervaring mee de zaak in. Vele jaren werkte hij bij een grote verzekeraar. Toen zijn afdeling werd overgeheveld naar Tilburg, kwam er een keerpunt. “Ik ga iets anders doen,” was zijn conclusie. Hij gaat nu deze mooie uitdaging aan in de vorm van een eigen zaak.

Proeven en studeren

Horecaervaring is mooi, maar er komt veel kijken bij het zelfstandig runnen van een slijterij. Denk bijvoorbeeld aan het goed adviseren van een wijngeschenk, maar ook het halen van de juiste diploma´s en het opdoen van kennis over wijn en spijzen.” Om hierin thuis te raken, bezochten Lilian en Edwin de afgelopen periode regelmatig  proeverijen.

Een eigen draai

Edwin gaat zijn eigen draai aan de zaak geven. De openingstijden worden verruimd. De slijterij gaat weer open op dinsdagen en ook tussen de middag.
De openingstijden worden verruimd en er komt een webshop. “Ik wil daarmee het bestellen voor de klanten makkelijker maken. Maar het persoonlijke contact in de winkel blijft belangrijk.”
Ook kun je bij Edwin terecht voor verhuurartikelen voor feesten en partijen. Statafels, biertappen, glaswerk. Er is veel mogelijk en bespreekbaar, vertelt hij enthousiast.

Een blik terug en vooruit

Edwin is goed voorbereid en kijkt uit naar de toekomst.
In november en december blijft Lilian Edwin ondersteunen. Dan breekt er voor Lilian een rustperiode aan. Even raakt Lilian geëmotioneerd als het gaat om afscheid nemen van haar klanten. “Ze zijn zo begaan geweest al die jaren, dat doet je heel veel. Ik wil iedereen daarom bedanken voor alle steun. “
Lilian blijft in de toekomst wijnproeverijen verzorgen, ze is dus niet geheel uit beeld. Volgend jaar gaat Edwin kijken wat er mogelijk is om de zaak meer een eigen gezicht te geven.

Het is tijd om een toost uit te brengen op de komende tijd, op de zaak, het vertrouwen, vriendschap en op de toekomst. Proost!

Interview en foto door Sonja Veneman

Vorig artikelVerstilling door verbouwing even ver te zoeken bij klooster Nieuw Sion
Volgend artikelRollerbank- en fietsverlichtingscontroles Deventer Politie