DIEPENVEEN – Het geluid van breekijzers, kloppende hamers en vallende brokstukken. Het gastenverblijf van klooster Nieuw Sion tussen Deventer en Raalte wordt vanaf vandaag verbouwd.

Vooral de bovenste verdieping van het gastenhuis wordt grondig gerenoveerd. “We kunnen onze gasten alles bieden als het gaat om eenvoud, stilte en soberheid”, zegt Wilma Berenschot van Nieuw Sion. “Maar het basiscomfort in het gastenverblijf ontbrak.”

Brandveiligheid

Daarom worden kamers vergroot en vernieuwd, wordt het sanitair aangepast aan de eisen van deze tijd en komt er een nieuwe eenvoudige keuken tussen gastenverblijf en kapelzaal. “Het zijn noodzakelijke aanpassingen om Nieuw Sion op de kaart te houden als verhuuraccommodatie”, aldus Berenschot.

Directeur Peter Dullaert vult aan: “De brandveiligheid wordt ook verbeterd en voldoet straks aan de hoogste eisen. En het verblijf wordt volledig geïsoleerd en dat sluit aan bij ons streven naar een volledig klimaatneutraal klooster.”

En dat allemaal om straks nog meer groepen mensen te kunnen ontvangen die op zoek zijn naar verstilling, bezinning en eventueel mee willen doen in de getijdengebeden in klooster Nieuw Sion. Een ritme dat aansluit bij de manier van leven van de cisterciënzer monniken. Zij verlieten in 2015 het klooster en verkochten de gebouwen aan de stichting Nieuw Sion.

Geen radio

Maar vooralsnog is die stilte in en om het gastenhuis ver te zoeken. De serene rust heerst nog wel in de rest van het gebouw. De verbouwing moet op 1 maart volgend jaar klaar zijn. De Mariakapel blijft gewoon open en alle andere ruimten waaronder de smederij, bibliotheek en refter blijven in gebruik en te huur.

Peter Dullaert: “Bij het sloopwerk hoort gewoon lawaai. Voor het beter wordt, wordt het eerst slechter. En als je buiten staat is het al veel minder. Maar we vinden het al heel mooi dat de bouwvakkers niet keihard de radio aan hebben staan.” (Bron RTV Oost)

Vorig artikelDeventer Wereldstad: een wereldmiddag!
Volgend artikelSlijterij Wijnhandel Swartjes wordt Edwin Wichink, Uw Topslijter