Het Verenigd Koninkrijk is in alle opzichten een heerlijk land. Van de Shetland eilanden tot aan Land’s End. Overal vriendelijke mensen. Overal afwisselende landschappen.In een fraaie mix van Coronation Street en Downton Abbey. Ook over het politieke landschap hebben we de laatste maanden niet te klagen. Een decor van historische gebouwen waar politici met onbegrijpelijke rituelen een Shakespeareaans drama opvoeren. Daar kan geen Netflix serie tegen op. Het Britse Lagerhuis lijkt op een uit de hand gelopen kerstborrel op The Office.Daar zijn ze ook al zo goed in. Met een feestmutsje op en tot de rand gevulde wijnglazen samen toeter worden en natuurlijk het onvermijdelijke Auld Lang Syne.Maar de volgende dag alweer spijt van het iets te handtastelijk zijn naar de chef en natuurlijk de kater. Zo vergaat het de Brexit ook. Hoe vaak de Speaker of the House ook roept ‘order, order!’. Intussen denken de Nederlandse exportbedrijven aan hun order of het verdampen daarvan. En toch, toch is er bij ons een soort Maydeleven. Wij Nederlanders hebben een soort verborgen sympathie voor die ‘rare jongens’, zoals Obelix ze al noemde. Ook wij waren ooit een grote zeemacht, onze koningshuizen zijn historisch met elkaar verbonden en de bakermat van het voetbal doet de rest. Home of Football staat er op het hek aan de Vetkampstraat. Charles Dickens heeft zich in al zijn vezels verbonden aanons Daventry. En kwam Lebuinus niet uit een gelijknamig plaatsje in Engeland,1250 jaar geleden? Daarom. Laten we indachtig dit verleden nu het nog kan, nog eenmaal kerst vieren in de stijl van onze Europese vrienden aan de overkant van het Kanaal. Die zichzelf trouwens hardnekkig niet Europa noemen. Maar dat zij ze vanwege de lieve kerstvrede nu even vergeven. Ga dus als een laatste resaluut dit jaar voor Santa, voor de mistletoe, de Turkey with stuffing (Mr.Bean!), Christmas Cake & Pudding, pub bier en slechte wijn, Christmas Carols, Christmas Crackers, Christmas Stockings aan de schoorsteenmantel en voetbal op Boxing Day. Eind maart zal het waarschijnlijk allemaal voorbij zijn.Dan moet het eiland op eigen kracht verder. Maar voor nu geldt vanuit Daventry voor alle Brexiteers: have a very Merry Christmas!

Vorig artikelWeerbericht woensdag door Erwin Hoogenboom
Volgend artikelDoorrijder schept fietser op fietspad, laat slachtoffer zwaargewond achter