SCHALKHAAR – Een smal fietspad en een slecht wegdek. De Oosterwechelsweg was niet écht de meest fijne plek om te fietsen. En dat terwijl veel fietsers vanuit Schalkhaar naar Deventer wel die route nemen. Het was dus de hoogste tijd om de weg flink aan te pakken. Het doel: een beter wegdek, een betere wegindeling én meer ruimte voor de fietsers!

Henk van der Veen, projectleider bij de gemeente Deventer, vertelt: “De herinrichtingwas een flinke klus. De groenstrook in het midden is bijvoorbeeld weg en verplaatst naar de zijde van de woningen. Er zit dus geen afscheiding meer tussen beide weghelften; het is nu één weg geworden. Aan beide kanten is er nu een fietsstrook van twee meter breed. Fietsers hebben dus veel meer ruimte gekregen, in plaats van dat smalle paadje van tegels aan één zijde en aan de andere zijde fietsen op de rijbaan zonder een aparte fietsstrook.”

De beste oplossing voor fietsers

“We hebben allerlei ideeën laten onderzoeken,” vertelt Henk. “De weg moest overzichtelijk en veilig worden, voor alle weggebruikers. Daarom is er bijvoorbeeld geen apart fietspad aan één kant van de weg aangelegd. Met een apart fietspad zouden fietsers bij de kruising met de Raalterweg namelijk in de knel komen. De Raalterweg is vrij breed, en die zou je dan schuin over moeten steken om weer op het fietspad te komen. Met de brede fietsstroken zoals die er nu zijn, is dat knelpunt er niet. Fietsers kunnen aan beide kanten gewoon recht oversteken.”

Een duidelijke wegindeling

De vernieuwing van de Oostwechelsweg en de aanpassing van de kruising met de Kon. Wilhelminalaan heeft twee maanden geduurd. Het was dus een tijdje omfietsen, maar sinds 20 december is de weg weer open. De indeling is een stuk duidelijker, vertelt Henk. “Deze indeling is het meest ideaal voor alle weggebruikers. Het is heel duidelijk wie waar mag rijden. En dat er genoeg ruimte is voor de fietsers, is natuurlijk erg belangrijk. Je kunt nu met een gerust hart naast elkaar fietsen.”

Bijna klaar?

De herinrichting van de Oosterwechelsweg is nagenoeg klaar, zodra het weer het toelaat wordt de wegmarkering aangebracht, dan is de nieuwe indeling van de weg nog beter zichtbaar.

Vorig artikelSchaapskudde enthousiast ontvangen
Volgend artikelNog even een herinnering!!