DEVENTER – Sinds het voorjaar van 2014 heeft de gemeente Deventer er voor gekozen om het openbaar groen van de diverse stadsparken in en om Deventer te laten beheren door een herder met een schaapskudde van 250 schapen.

De kudde is van het begin af aan enthousiast ontvangen door de bewoners van Deventer en ook de gemeente Deventer is tevreden over het resultaat van de begrazing. Dit heeft geresulteerd in een uitbreiding naar een extra kleine kudde in het graas seizoen van 2017. 

Het begrazingsseizoen loopt van begin april t/m begin december. In deze periode trekken de schapen in drie rondes van het ene park/gebied naar het andere park/gebied en blijven daar een paar dagen tot een aantal weken, afhankelijk van de grootte van het park/gebied en de hoeveelheid gras. 

De schapen worden verplaatst m.b.v. de bordercollies Hope en Ibu. In de parken/gebieden graast de kudde in afgezette vakken van flexinetten waar stroom op staat. Daar waar de kudde graast, overnachten ze ook, altijd gewoon in de buitenlucht. 

Vanaf december gaan de schapen van Deventer schaapskudde naar winterweides in Diepenveen. In februari en maart gaan de schapen op stal en worden de lammetjes geboren. Vanaf april, wanneer het gras weer begint te groeien, start het nieuwe begrazingseizoen en trekken de schapen weer de stadsparken in.

Vorig artikelMcDonald’s opent 2e vestiging op 2e kerstdag
Volgend artikelMeer ruimte voor fietsers op de Oosterwechelsweg