DEVENTER – De Prins Bernhardsluis heeft vrijdag voor het eerst sinds drie maanden weer schepen kunnen schutten.

Vrijdagochtend gingen de eerste twee binnenvaartschepen door de sluis naar de Deventer binnenhaven voor lossen van lading. In de middag kregen drie plezierjachten de mogelijkheid om vanaf de IJssel de haven in te varen.

De waterstand van de IJssel steeg bij Deventer vandaag met naar een peil van 1.41 meter boven NAP, wat ruim voldoende was om de sluis weer in werking te stellen. Gisteren stond er 0.92 meter boven NAP met nog een halve meter minder water op de drempel van de sluis. 

Jachten melden zich voor winterberging

Morgen wordt het druk in de sluis. Dan melden zich omstreeks 35 motor- en zeiljachten van eigenaren die naar binnen willen om het schip in de winterberging te kunnen zetten.

De Prins Bernhardsluis was sinds de zomer gestremd vanwege de extreem lage waterstand van de IJssel. Daardoor werd schutten om veiligheidsredenen onmogelijk. Op 6 september mochten eenmalig vijf binnenvaartschepen via de sluis vanuit de Deventer haven de IJssel op, omdat zij al wekenlang opgesloten zaten.

Havenbedrijf weer aan de slag

Met ingang van maandag kan het Deventer havenbedrijf DOK weer normaal aan de slag. De verwachting is dat de waterstand van de IJssel volgende week verder blijft stijgen. Het aanbod van binnenvaartschepen die zich melden voor schutting zal dan ook snel toenemen, verwacht de sluiswachter.

Vorig artikelStadspoortgarage vanaf 21 december weer open
Volgend artikelKerstmarkt bij de Ulebelt op 15 december