Het wordt even stil in de ruimte als ik binnenkom, bijna wantrouwend kijkt men mij aan. Ik knik vriendelijk en bestel een koffie. “Aan welke kant staat die kale eigenlijk”, fluistert de man met een ietwat grote neus. Ik groet de groep en vraag of ze genieten van dit seizoen. Een uur later gaan de mooiste verhalen over tafel waarvan ik moet beloven ze nooit op te schrijven. De trots van die mannen, prachtig gewoon. Na de wedstrijd samen uitgaan, getooid in clubkleding welke een magnetische werking had op de dames. Met rode koontjes komen brutale verhalen voorbij, maar de trots voert de boventoon. Kowet is een enorm belangrijk deel van hun leven, de club is bijna honderd jaar oud. Besef eens hoevelen het shirt gedragen hebben, hoe het hun levens heeft bepaald. Niet allemaal hebben ze de top gehaald als ik de oude gelaten aan tafel langs ga. Maar de opwinding die mijn interesse teweeg brengt is verslavend. Al die oud-spelers praten ook over het fanatisme van de supporters, als fans moeten we dat niet vergeten. Zeker als het goed gaat, geeft dat een boost op het veld. Wanneer het minder ging, werd het fanatisme vanaf de lijn ook wat minder. Pas in de zeventiger jaren werd een speler ook bekritiseerd. Hun status veranderde, ze werden als loonwerkers gezien. Betaald door de supporter, merkt de man met grote neus op. Door de ervaringen die enkele buitenspelers met mij deelden wat jaren terug, kan ik beamen dat de Horst-vrees bestaat! Dat spelers liever een uitduel speelden, dan richting de Brinkgreverweg te voetballen. De middag kabbelde heerlijk voort en ik genoot van het moment. De mannen proberen echt nog regelmatig bij elkaar te komen, dit is hun uitje, ook hun moment van trots. Niet al deze mannen komen meer in het stadion, sommigen zijn niet fit genoeg meer, voor anderen is het simpelweg verleden tijd. Ondanks dat het stadion niet meer die aantrekkingskracht heeft op allen, is de liefde voor de club onuitwisbaar.

Vorig artikel3 bijzondere optredens bij Artius-Humanitas
Volgend artikelWeerbericht woensdag door Erwin Hoogenboom