DEVENTER – Op 27 januari wordt de bevrijding van Auschwitz herdacht. In het Etty Hillesum Centrum in Deventer speelt Nico van Riessen die dag de theatermonoloog van het door hem geschreven verhaal ‘Een foto’. De voorstelling ‘Een foto’ vertelt een verhaal over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Een bij toeval ontdekte groepsfoto van 22 Joodse kinderen, die ook te zien is in het Etty Hillesum Centrum, inspireerde Nico van Riessen. Alle kinderen op de foto zijn geïdentificeerd, op één jongen na. Het bood de schrijver-acteur de gelegenheid in de huid van deze kleine jongen te kruipen en hem een verhaal te geven.

Behalve Nico van Riessen treedt het klezmerduo Marak op en de namen van de kinderen worden genoemd. Manja Pach staat kort stil bij 27 januari 1945, de dag waarop Auschwitz werd bevrijd.

De Deventer foto van de Joodse kinderen krijgt ook een bijzondere plek in de fototentoonstelling “Jodenvervolging in foto’s 1940-1945” in het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. De expositie daar opent op 27 januari. Het is de eerste keer dat in Nederland de systematische uitsluiting, arrestatie en vernietiging van de Joodse gemeenschap in een fototentoonstelling wordt weergegeven. Erik Somers en René Kok van het NIOD stelden de expositie samen. De Deventer foto is gekozen uit vele inzendingen. Hij wordt in groot formaat tentoongesteld en is het sluitstuk van de tentoonstelling die loopt tot 7 oktober 2019. “Met nieuwsgierige, brutale en vrolijke blikken kijken ze je aan. Ze zijn bijna allemaal vermoord. Slechts één meisje heeft de oorlog overleefd. Macaber genoeg zit ze precies in het midden, met een opvallende witte jurk aan.”

De tentoonstelling in het nationaal Holocaust Museum is tot 7 oktober 2019 in Amsterdam te zien en daarna bij Topographie des Terrors in Berlijn.

De voorstelling/herdenking in het Etty Hillesum Centrum begint om 16.30 uur en de toegang is €12,00. U kunt reserveren via administratie@ettyhillesumcentrum.nl

Vorig artikelPoëzieweek bij Praamstra met 4 Deventer dichters
Volgend artikelDe boekpresentatie Balkan Blues van Samir Maglajlic