DIEPENVEEN – Onder grote belangstelling van maar liefst 60 leden kreeg de Sallandsche afgelopen vrijdag 12 januari het felbegeerde GEO-certificaat uitgereikt. Dit duurzaamheidslabel voor golfbanen, staat voor het nemen van verantwoordelijkheid op het gebied van milieu en omgeving bij het beheer van golfbanen.  Als Sallandsche zijn wij gestart met het nemen van die verantwoordelijkheid op alle gebieden in, op en rond de golfbaan die een effect hebben op milieu en omgeving.  De Sallandsche werkt aan BIO-diversiteit, beheerst water- elektriciteits- en bestrijdingsmiddelengebruik, scheidt afval, bekijkt alternatieve energiebronnen: allemaal onderdeel van duurzaam golfbaanbeheer.  Onze inspanningen zorgen ook voor samenwerking met belanghebbenden zoals omwonenden, natuur&milieuorganisaties, het lokale waterschap en de gemeente Deventer.  De eerste toekenning van het certificaat is echt een begin, want duurzaam beheer betekent niet dat je ooit klaar bent. Het is een constant proces: er is altijd werk in uitvoering en verbetering mogelijk.

Starten met iets goeds en moois verdient een feestje en dat was het afgelopen vrijdag op de Sallandsche. Na een korte introductie door voorzitter Pieter Visser, stipte Niels Dokkuma – verantwoordelijke voor duurzaam golfbeheer binnen de Nederlandse Golf Federatie –  het belang van het certificaat aan.  Als  93e golfvereniging van de 248 (aangesloten) golfbanen in Nederland zijn we goed op weg de golfsport volledig duurzaam te maken. Wethouder van sport van de gemeente Deventer Jan Jaap Kolkman  geeft zijn visie op het steeds verder doordringen van het belang van duurzaamheid in de samenleving.  In sport neemt de golfsport het voortouw door de GEO-certificering, maar dit proces kan net zo goed voor andere sporten gelden.  Alle sportverenigingen hebben clubhuizen, verbruiken water en energie en hebben op de een of andere manier met het milieu te maken. Wellicht kan de Sallandsche kennis gaan delen met andere sportclubs in samenwerking met Sportbedrijf Deventer.

Na een woord van waardering voor de prestaties van de van het GEO-team van de Sallandsche, reikt de wethouder het certificaat uit aan Hilda NieuwBeerta, lid van de GEO-werkgroep. De feestelijke middag wordt afgeloten door Bart van Hees – bestuurslid en lid van de werkgroep. De werkgroep heeft ontzettend veel werk verzet om tot dit resultaat te komen. Met 130 onderwerpen en 3000 pagina’s aan regelgeving een echte teaminspanning. Met het GEO-certificaat onderstreept de Sallandsche haar duurzame intenties en dat is reden genoeg om de GEO-vlag te hijsen! 

Vorig artikelChristenUnie wil inzicht in risico’s lening GA Eagles
Volgend artikelToe aan een nieuwe hardloopuitdaging?