DEVENTER – Alle basisscholen in Deventer krijgen deze week de inschrijfformulieren voor het jaarlijkse Leo Halle Schoolvoetbaltoernooi. Het toernooi vindt plaats op maandag 29 april en dinsdag 30 april 2019. Behalve de nieuwe naam, kent het toernooi diverse andere vernieuwingen. “Een teken dat schoolvoetbal springlevend is”, vindt voorzitter Frans de Vries.

De grootste verandering betreft de speelvelden. In lijn met vernieuwingen bij de KNVB-regels voor jeugdvoetbal worden die velden kleiner dan voorheen. Speelden de jongelui jarenlang op hele velden en halve velden: vanaf dit jaar spelen ze op halve velden en kwart velden. Die kleinere speelruimtes zorgen er volgens de KNVB voor dat de spelertjes meer aan voetballen toe komen. “Dat betekent ook dat we met kleinere teams spelen. Op de inschrijfformulieren en op de website staat dat allemaal uitgelegd”, aldus Frans de Vries. Bij het toernooi in Deventer de oude veldindeling aanhouden was geen optie. “Dan zouden onze winnaars bijvoorbeeld niet meer mee kunnen doen aan districtsfinales en landelijke finales. In heel Nederland zijn de nieuwe veldindelingen (en kleinere teams) doorgevoerd.”

Leeftijdsgrenzen De kleinere velden en kleinere teams hebben mogelijk ook een bijkomend voordeel. “Er is bijna elk jaar wel discussie over teams waar te oude spelers zouden meedoen. Dat kost ons veel werk om allemaal na te trekken. Dat gebeurde niet alleen om (oneerlijk) te winnen maar soms ook om een team ‘vol’ te krijgen. Met kleinere teams verdwijnt dat probleem hopelijk. Maar: we wijzen de scholen wel de eigen verantwoordelijkheid en op het onsportieve karakter van te oude spelers in een team. Er zijn dispensatieregels (die op de website staan en bij het inschrijfformulier worden gemeld), maar de grenzen zijn duidelijk. En: regels overtreden komt altijd uit, want de jongelui van scholen kennen elkaar doorgaans erg goed.”

Inschrijven kan tot 16 februari.

Vorig artikelTrainingsaccomodatie Adelaarshorst nu rookvrij
Volgend artikelSOP verhuist naar Deventer Groenbedrijf