Door Paul Kusters
Looijenga Schoenen is al 59 jaar een begrip in Deventer. De schoenenwinkel begon in 1960 aan de Vleeshouwerstraat. De vader van Wiebe nam daar destijds Ophof Schoenen over en startte het familiebedrijf. In 1973 verhuisde hij het bedrijf naar de Boxbergerweg in Deventer, waar het nu dus inmiddels al 45 jaar de speciaalzaak is voor goed passende schoenen in diverse breedtematen.

In 1979 kwam Wiebe bij zijn vader in de zaak werken. Nadat hij de detailhandelsschool in Apeldoorn had afgerond ging hij eerst stage lopen in schoenenwinkels in Almelo en Haren. Daar deed hij de nodige ervaring op en was het tijd om in het familiebedrijf te stappen. In de periode dat hij samen met Senior de winkel bestierde heeft hij veel geleerd en werd hij langzaam klaargestoomd om uiteindelijk de winkel over te nemen en de naam Looijenga Schoenen voort te zetten. Senior nam in 1995 afscheid van zijn zaak en nam Wiebe samen met zijn vrouw Anja het stokje over.

De verbouwing

Zoals het hoort ging Wiebe ambitieus aan de slag en ontstond het idee om de zaak grondig te gaan vernieuwen. Het toch wat oude pand werd verkocht aan Bouwbedrijf Nikkels die het vervolgens in 1998 ging slopen. De deal was dat er nieuwbouw voor in de plaats zou komen die Wiebe dan weer zou terugkopen. Mooi plan om zo een moderne winkel te krijgen, waar ruimte was om de toch grote collectie schoenen te etaleren. In de tussentijd dat de nieuwbouw gerealiseerd werd verhuisde Wiebe met zijn winkel tijdelijk naar een ander pand op de Boxbergweg. In december 2000 was de nieuwe winkel gereed. In 2004 volgde er nog een uitbreiding. Het pand naast hun stond leeg en werd bij de winkel aangetrokken.

Service en Advies

Klantgerichtheid en een persoonlijke benadering staan centraal bij Looijenga Schoenen. De winkel is ruim opgezet en er is een grote keuze uit kwaliteitsschoenen in alle soorten en maten. Gewoon lekker “ouderwets” schoenen passen voorzien van deskundig advies. Wiebe heeft, zoals alle medewerkers, een opleiding tot schoenconsulent gedaan. Daardoor kan hij goed advies geven welk schoeisel te gebruiken bij problemen zoals voorvoeten, knieproblemen, hielspoor en het gebruik van steunzolen.  Ook heeft hij de beschikking over een elektronisch voetscan-apparaat waar digitaal alles af te lezen valt en zo de perfecte schoen gevonden kan worden. Als extra service gaat hij ook vaak op pad naar mensen die niet mobiel zijn. Zo is hij regelmatig te vinden in het PW Janssen Verpleeghuis, waar hij op locatie de klanten de gelegenheid geeft tot een goede schoenenkeuze.

Bijzondere schoenen

Looijenga heeft naast een hele grote collectie schoenen ook een heel bijzondere schoen in de verkoop. Zo kun je je eigen logo of foto op deze schoen laten verwerken. Verkrijgbaar in alle soorten, maten en kleuren. Interesse? In de winkel aan de Boxbergerweg kun je ze bewonderen en vertelt Wiebe je er alles over.

Kurk krijgt een tweede leven

Bij Looijenga kun je kurk inleveren. Als je thuis een lekker wijntje hebt gedronken lever dan de kurken in aan de Boxbergerweg. De kurken worden namelijk hergebruikt in de schoenenindustrie. Zo maken ze er bijvoorbeeld weer binnenzolen en voetbedden van. Een mooie manier van afvalpreventie.

Vorig artikelInterview Leon de Kogel oud speler GA Eagles
Volgend artikelLedenavond bij ZijActiefSchalkhaar woensdag 13 februari