“Ik heb mijn dromen bijgesteld, wil nu weer gewoon kunnen lopen, genieten van de dag met mijn kids.”

Door Erik van Luttikhuizen
Realisme bij Leon de Kogel, de oud-spits die revalideert na een zwaar auto-ongeluk waarbij hij bijna het leven liet. Momenteel revalideert hij in Zeist en weet dat weer op niveau voetballen een utopie is, dus zijn de plannen bijgesteld en gaat hij de jeugd van sv Houten trainen het komend seizoen. Van spelen op Anfield naar een trainingsveldje onder de rook van Utrecht, een horrorverhaal met zelfreflectie.

ZIN AAN
Bij FC Utrecht mocht de spits ruiken aan het eerste, zelfs een helft spelen tegen Liverpool: “Op Anfield spelen, daar denkt elk jochie aan en zijn de dingen die mij altijd bij zullen blijven.” Bij Go Ahead Eagles was de spits in blakende vorm, scoorde 27 maal in het jaar dat de club promoveerde. Met het vertrouwen van de technisch manager had Leon zichzelf op de kaart gezet: “Dat was absoluut mijn mooiste seizoen.”

Het liep allemaal anders en De Kogel ging een half jaar later op zoek naar een nieuwe uitdaging, die hij vond bij UE Cornellà. Een Spaanse voetbalclub uit de regio Catalonië, uitkomend op het derde niveau. “Wonen in Barcelona, spelen bij een ambitieuze club; het was een logische keus toen. Het viel allemaal wat zwaarder, maar uiteindelijk behaalde ik mijn basisplaats. Ik werd wel steeds beter, voelde mij ook meer thuis en had echt zin aan het nieuwe seizoen.”

AUTO ONGEVAL
Het is begin juni 2018 als Leon De Kogel vakantie viert op Malta. Op een avond raakt de spits betrokken bij een auto-ongeval. Als hij bijkomt op de bijrijdersplek ziet hij zijn been in puin liggen en het bloed stroomt er uit: “Ik weet dat het kantje boord was, een engeltje op mijn schouder.” Leon denkt er nog vaak aan terug: “Het bot stak gewoon uit mijn been en er kwam zoveel bloed uit.” In Nederland arriveert het nieuws bijna een week later, als De Kogel zich heeft laten overvliegen naar Nederland waar men probeert zijn been te redden. Het kostte hem al zijn spaarcenten en de zaak loopt nog steeds: “Er loopt een juridische zaak, in Spanje loopt nog wat, daar zit nu wel een beetje schot in, maar op Malta duurt het wel heel lang.”

NOG JONG
Eenmaal terug in Nederland kon Leon niets meer zelf en moest terugvallen op zijn ouders en vrienden. “Momenteel revalideer ik bij de KNVB in Zeist, dat gaat best wel goed.” Waar hij staat weet hij zelf ook niet, de dokters vertellen dat pas na twee jaar echt balans opgemaakt kan worden. Op 8 maart aanstaande heeft Leon weer een afspraak in het ziekenhuis. “Ze moeten nogmaals opereren,  het is heel slap allemaal zo zonder banden.” Leon wil dolgraag zonder krukken lopen: “Er was even sprake van een nieuwe knie, maar men zoekt nu een andere optie omdat ik nog zo jong ben.”

GEZONDE SPANNING
De benefietactie die voor hem is opgezet rondom de wedstrijd van komende maandag als Jong FC Utrecht speelt tegen Go Ahead Eagles raakt Leon: “Ik heb al mijn spaarcenten er doorheen gejaagd, veel medische kosten gemaakt.” Niet alleen die vrijgevigheid, ook het medeleven raakt Leon. “Die vele reacties die je dan leest, dat is wel heel fijn hoor.” Richting de wedstrijddag bouwt er zich zelfs een spanningsveld op. “Het voelt wel een beetje gek, heb zelfs gezonde spanning voor die wedstrijd”, geeft De Kogel aan. Goede spanning voor iets speciaals: “Apart dat het in het teken van jou staat, heb er niet om gevraagd, maar vind het supermooi dat mensen zoveel aan je denken.”

NIEUWE START
Leon ziet het niet als afscheid nemen: “Nu kan ik weer wat zelf doen, op zoek naar nieuwe opstart.” Leon behaalde zijn UEFA C, de TC3 in 2015 en wil nu de opleiding UEFA B gaan doen: “Dan moet je een eigen team coachen, dat kan ik mooi bij sv Houten.” Bij zijn oude club, in een vertrouwde omgeving voelt goed: “Ik kan gewoon goed met de jeugd, vind het ook leuk om met die kleintjes aan de slag te gaan, hun enthousiasme, geweldig!”

WENS
Het geluk vindt de oud prof toch ook bij zijn eigen kids als hij ze op bezoek heeft: “Die maken mij gelukkig, die slepen mij er echt doorheen. ”Komende maandag is de benefietactie voor Leon de Kogel. In stadion Nieuw Galgenwaard speelt Jong FC Utrecht thuis de competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Beide clubs hebben al veel geld bijeengebracht waardoor Leon ook weer vooruit kan gaan kijken. “De ultieme wens is toch wel om weer normaal te kunnen lopen, te kunnen genieten van de dag, met de kids misschien een balletje trappen, maar voor nu is dat nog een droom…”

Vorig artikelOpel Broekhuis Deventer Toernooisponsor Leo Halle Schoolvoetbaltoernooi
Volgend artikelDe diepte in met: Wiebe Looijenga weet waar de schoen wringt