DEVENTER – De filmmakers Chris Frieswijk en Chris Dunnink, beide werkzaam bij Bureau Beeldtaal Filmmakers in Deventer, lanceren een Crowdfunding campagne. Het streefbedrag van 6.000 euro zal hun eerste festivaldocumentaire deels financieren. De makers gaan een mini-documentaire maken in Tunesië, genaamd ‘Het verborgen reisbureau van Oom Tahar’, die in première zal gaan tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) in september.

Regisseur Chris Frieswijk en cameraman Chris Dunnink zijn met hun documentaireplan geselecteerd voor De Ontmoeting. Het landelijke ontwikkeltraject voor jonge filmmakers selecteert elk jaar een aantal veelbelovende plannen die in aanmerking komen voor realisatie. Documentaireproducent Moondocs uit Amsterdam, bekend van prijswinnende documentaire Living the Light – Robby Müller, ondersteunt de makers in de productie en verzorgt een deel van de financiering, op voorwaarde dat de Crowdfunding met succes wordt afgerond op 28 februari. De crowdfunding loopt via CineCrowd, het crowdfundingplatform voor filmproducties.

De documentaire zal gaan over de 80-jarige couchsurfer Tahar. De Tunesiër maakt het zijn missie reizigers het ware Tunesië te laten ervaren. Hij biedt ze een bank aan en reisadvies op maat. Hij komt in contact met reizigers via Couchsurfing, de online community waar locals een slaapplek aanbieden aan reizigers. Regisseur Chris Frieswijk ontmoette Tahar toen hij zes jaar geleden zelf op reis was in Tunesië. “Het is een markante man, die leeft met één gouden regel. Neem enkel wat je nodig hebt en geef weg wat je kunt missen.”

De regisseur is overtuigd van de kracht van het verhaal dat met Het verborgen reisbureau van Oom Tahar verteld kan worden. “Het is een documentaire van 6 minuten over authentieke ontmoetingen in een in toenemende mate individualistische wereld. Het is een portret van een land door de ogen van deze tachtigjarige idealist.” In de film gaat de kijker zien hoe het is om te gast te zijn bij Tahar. “We horen zijn ideeën over het land en maken kennis met zijn gewoonten. Hij is niet bang zich kritisch op te stellen tegenover anderen en dat werkt soms lekker ontnuchterend. Bovenal zien we hoe deze 80-jarige man de veerkracht kan vinden om zijn idealen hoog te houden. Een belangrijke vraag die we zullen stellen is: hoe verenigbaar zijn de 80 jaar oude idealen van hem en de werkelijkheid op straat?”

De crowdfunding is inmiddels van start en zal tot eind februari doorgaan. Er kan vanaf 10 euro gedoneerd worden. Filmmaker Chris Dunnink ziet het als een buitengewone kans om hun (documentaire)filmtalent te laten zien aan een groter publiek. “Op het moment dat jouw mini-docu op het NFF draait, zal een groot publiek je werk zien. Dat kan als een katalysator gaan werken voor ons. We steken dan ook veel energie in de crowdfunding.”

Meer informatie is te vinden op hun Facebookpagina en hun Cinecrowdpagina.

Vorig artikelSamen eten bij Cultuurhuus Braakhekke voor 10 euro
Volgend artikelHallo Weekend!