DEVENTER – Elk jaar organiseert het Sportbedrijf Deventer de Sportverkiezing in de Deventer Schouwburg. Voorafgaand aan de verkiezing worden er themabijeenkomsten gehouden. Dit jaar is een van deze bijeenkomsten georganiseerd door Iedereen Actief onder de titel: ‘In Deventer sporten we inclusief iedereen!’ Op de tweede verdieping van de schouwburg heeft een grote groep belangstellenden de weg naar de bijeenkomst gevonden.

Esther Vergeer, één van de meest succesvolle sporters uit de Nederlandse sportgeschiedenis, liep op haar achtste een dwarslaesie op na een operatie en is sindsdien aangewezen op een rolstoel. Ze vertelt het publiek over haar weg naar de top bij het rolstoeltennis: ‘De weg daarnaar toe was heel tof. Ik ben heel lang nummer 1 van de ranglijst geweest en dan werd me wel eens gevraagd of het nog wel zo leuk was om zo mijn best te blijven doen. Maar ik kreeg een kick van kleine verbeteringen, van steeds een beetje beter worden.’

Ze haalt haar laatste gouden medaille in 2012 in Londen en zet een punt achter haar carrière. Omdat ze graag meer kinderen met een beperking wil laten sporten richt ze de Esther Vergeer Foundation op. ‘Inclusief sporten vraagt aanpassingsvermogen, maar ik wil kinderen het plezier van sporten laten ervaren. En ze via sport weerbaarder maken, dus gaan we ze vooral niet pamperen. Het gaat er niet om de beste te zijn, maar om elke dag een beetje beter te worden!’

Esther is inmiddels als chef de mission naar de Paralympics in Pyeongchang geweest en gaat in 2020 in dezelfde functie naar Tokyo.

Ze is enthousiast over het zojuist gesloten Lokaal Sportakkoord dat voorwaarden schept voor inclusief sporten, maar plaatst ook wel een kanttekening. ‘Er wordt gesproken over de juiste materialen, ik ben heel benieuwd hoe ze dat gaan doen. Zelf had ik een stoel die speciaal voor mij op maat was gemaakt, ik was één met die stoel en dat heeft mijn spel zeker beïnvloed. Maar daar hangt ook wel een prijskaartje aan!’

Ambassadeurs Inclusief Sporten

De volgende gast is Liesbeth Grijsen, wethouder in Deventer, maar vanavond als ambassadeur van de Deventer Sportploeg aanwezig. Met een spiksplinternieuwe promofilm van de Deventer Sportploeg laat zij zien hoe de weg naar de Special Olympics is verlopen. ‘U ziet allemaal hoe geweldig het is voor deze sporters dat ze mee kunnen doen bij hun eigen vereniging en aan de Special Olympics. Ik nodig u bij deze vast uit om volgend jaar mee te gaan naar editie in Den Haag, want het is echt geweldig om daarbij te zijn!’ Ze zet vervolgens vijf heel speciale ambassadeurs van het Inclusief sporten in het zonnetje. Deze vijf sporters zijn altijd bereid om bij activiteiten het inclusief sporten te promoten. ‘Jullie zijn een mooi voorbeeld voor de sport’, aldus Liesbeth. ‘Als bedankje krijgen jullie daarom een heel speciaal cadeautje.’

Dat cadeautje is een prachtige sporttas, gemaakt door medewerkers van de TechniekFabriek van Cambio/Circulus-Berkel. Mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt die deze tassen hebben gemaakt van banners die Iedereen Actief een aantal keren heeft gebruikt. Een mooie combinatie: de banners hoeven niet te worden weggegooid, leveren een mooie klus op voor de TechniekFabriek én prachtige, praktische tassen.

Best Practices

Leuk al die verhalen, maar wat is nou het effect? Daarom een aantal mooie voorbeelden uit de praktijk. Bij Tafeltennisvereniging Swift wordt al heel lang aangepast sporten aangeboden, zowel voor mensen met een verstandelijke als een lichamelijke beperking. Met hulp van de gemeente heeft Swift zijn accommodatie geschikt kunnen maken voor mensen met een beperking. Bij volleybalvereniging Avior wordt zitvolleybal aangeboden, voor sporters mét en zonder beperking. Bovendien is iedereen daar welkom om te komen sporten, heb je wat extra ondersteuning nodig, dan zijn daar mogelijkheden voor.

Iedereen Actief on tour gaat dit jaar nog minimaal twintig scholen bezoeken om leerlingen kennis te laten maken met allerlei sporten in de Sportcarrousel.

Van sportbeleid naar Nationaal Sportakkoord

Wethouder Jan Jaap Kolkman komt vertellen over het lokale Sportakkoord. ‘Het Nationaal Sportakkoord is hartstikke belangrijk, iedereen moet meedoen, we willen niemand uitsluiten’, aldus de wethouder sport. Daarom komt er een lokaal sportakkoord. We noemen het geen beleid meer, maar een akkoord, van gemeente naar gemeenschap, want de gemeenschap moet het dragen. We gaan het sportloket verder ontwikkelen en kijken hoe we beperkingen bij sportaccommodaties weg kunnen nemen.’

Deventer Sportverkiezing 2018

De avond eindigt in de grote zaal van de Deventer Schouwburg. Het is – als altijd – een bruisende avond, gepresenteerd door NOS-verslaggever Maarten Tip. Tot grote vreugde van iedereen die het inclusief sporten een warm hart toedraagt, winnen de sporters van de Deventer Sportploeg de prijs in de categorie aangepast sporten. Het bleef dan ook nog lang onrustig in de schouwburg….

Vorig artikelWeerbericht maandag door Erwin Hoogenboom
Volgend artikelSVOD turnster Zoë Koerhuis wint brons tijdens voorwedstrijd 5e divisie