DEVENTER – Van 1 mei t/m 30 juni 2019 wordt in de Bergkerk te Deventer een overzichtstentoonstelling – onder de pakkende titel ‘Wie doet mij wat!’ – gewijd aan het omvangrijke en veelzijdige oeuvre van Sierk Schröder.

‘Wie doet mij wat’, schrijft Sierk Schröder aan de jonge schilder Paul van Dongen als hij verwijst naar de blik van het model op het schilderij ‘De rode laarzen’. Het is een uitspraak die ook op hemzelf kon slaan, als kunstenaar die naar de natuur bleef werken in een wereld die juist dát tot taboe had verklaard. Het citaat wordt de titel van de tentoonstelling!
Een brede selectie van Schröders allermooiste werken wordt geëxposeerd. Tegelijkertijd worden ook tekeningen, studies en schetsen getoond die de basis vormden voor zijn groot kunstenaarschap. Deze dubbelexpositie betreft niet alleen meesterlijke kunstwerken, maar biedt tegelijkertijd inzicht in de verrassende technieken en de achterliggende opvattingen van de Nederlandse schilder die de meest invloedrijke personen uit de twintigste eeuw portretteerde.
Als geen ander wist Schröder op een tijdloze en geheel eigen wijze ook de schoonheid van de mens en de natuur te vereeuwigen. Schoonheid is eeuwig. ‘Voorgoed voorbij bestaat niet’, sprak hij uit.

Boek ‘Voorgoed voorbij bestaat niet’ verschijnt op 30 april 2019

Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Van Spijk het boek ‘Voorgoed voorbij bestaat niet’ met de volledige briefwisseling tussen de kunstenaars Sierk Schröder en Paul van Dongen uit de jaren 1994 tot 2001, geredigeerd en van commentaar voorzien door Rob Smolders, onder de titel van Schröders uitspraak.
Aarzelend, zoekend en diep onder de indruk van Schröders expositie in de zalen van Het Slot Zeist (1992/93) schrijft Paul van Dongen: ‘Als er één kunstenaar is van wie ik les zou willen hebben gehad, dan bent u het’.

Rob Smolders heeft de briefwisseling geannoteerd en voegt er een viertal essays aan toe over thema’s die Schröder en Van Dongen aansnijden zoals het verzamelbeleid van de Nederlandse musea en het tekenonderwijs. Daarnaast worden de onstuimige ontwikkelingen in de beeldende kunst van na de Tweede Wereldoorlog, waarin afstand werd genomen van het tekenen naar de waarneming, beschreven. De opvatting dat kunst voorkomt uit kunde werd ingeruild voor het begrip vrije expressie waarvoor geen scholing nodig zou zijn. In de briefwisseling is Van Dongen dikwijls degene die de toekomst voor de kunst somber inziet. Schröder geeft meer blijk van vertrouwen wanneer hij schrijft: ‘Voorgoed voorbij bestaat niet’.

Actueel
Nu het tekenen en de portretkunst weer volop in de belangstelling staan, mag deze tentoonstelling als heel actueel worden beschouwd. Schröder, de ras-tekenaar pur sang en de belangrijkste portretschilder van de twintigste eeuw, gaat gelijk krijgen.
Voor een greep uit zijn oeuvre: http://www.sierkschroeder.com/galerie/  

De overzichtstentoonstelling in de Bergkerk wordt georganiseerd door de Stichting Sierk Schröder (ANBI), Rapenburg 98, 2311 GA Leiden, tel. 071 3645469

Bergkerk Deventer
Adres: Bergkerkplein 1, 7411 EN Deventer
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur
Entree: € 7,50 (museumkaart niet van toepassing), kinderen tot 18 jaar: gratis

Vorig artikelWeekend weerbericht
Volgend artikelReumaNederland collecte Schalkhaar