Buiten hoost het door de straten van de binnenstad van Deventer. Terwijl de klok luidt, loop ik op het statige pand af. De deur gaat automatisch open en ik ruik een houtkachel, fijn! Het pand is gelegen tegenover de Grote Lebuïnuskerk en op steenworp afstand van het Stadhuis en is vernoemd naar de voormalig eigenaren, bankiersfamilie Vermeer.

Ik word verwelkomd door Timo Bril, een van de eigenaren. Nog maar 25 jaar, maar vol enthousiasme en bruisende ideeën. Hij maakt me graag wegwijs en weet veel historische feiten te vertellen. Van begin tot eind, grondige restauraties en verbouwingen. Meer ruimtes, waaronder een licht overgoten serre, zijn met elkaar verbonden waarbij het karakteristieke behouden is gebleven. Er zijn drempels maar die zijn er om overheen te stappen.

Na de rondleiding mag ik genieten van de huisgerookte zalmsalade met gamba’s en briochebrood. Trots is hij op de buitenoven waar regelmatig zalm en andere traditionele gerechten worden gerookt. De zalm is smaakvol en zacht en ik merk dat deze manier van bereiden iets toevoegt.

De menukaart biedt voldoende variatie, geïnspireerd door de Frans klassieke keuken. Ook zijn er mooie wijn-spijs-combinaties en een uitgebreide wijnkaart. Het is hier culinair genieten met een maandelijks fijnproevers-menu onder de naam Chef’s Selections. Ook aan de vegetarische fijnproever is gedacht.

Een plek waar je culinair kunt genieten, keuvelt met vrienden en tot lang kunt natafelen, en dat kan  zeker in de mooie binnentuin die is omgeven door de originele muren. Een mooie centrale plek in de binnenstad, zeker een aanrader! (Door Sonja Veneman)