DEVENTER – De ChristenUnie in Deventer wil dat het college de gemeenteraad beter informeert over grote projecten zoals De Viking. Steunfractielid Arie de Niet zal een voorstel indienen voor meer transparantie. Hij vraagt het college de grote projecten vaker door te lichten en open te zijn over successen en tegenvallers die daarbij worden ontdekt, zodat de gemeenteraad op tijd kan bijsturen.

Vanwege de grote budgetoverschrijdingen bij de bouw van De Viking is een jaar geleden een raadsonderzoek uitgevoerd. Één van de aanbevelingen uit het onderzoek was het maken van nieuwe afspraken over manier waarop de gemeenteraad wordt betrokken bij complexe projecten. Het college heeft de aanbeveling opgevolgd en daarvoor een leidraad opgesteld. De ChristenUnie vindt de leidraad niet scherp genoeg en vraagt om nog meer openheid rond grote projecten.

Arie de Niet, CU-steunfractielid en voormalig lid van de onderzoekscommissie: “Het gaat om projecten die veel geld kosten en grote risico’s met zich meebrengen. Bij de Viking hebben we gezien waar het toe leidt als problemen krampachtig onder de pet worden gehouden. Juist bij dat soort projecten is maximale transparantie nodig. Laat als college maar zien dat je het onder controle hebt en laat iemand kritisch meekijken in de projecten.“

De ChristenUnie wil dat het college elk jaar bij de grote projecten een projectaudit laat uitvoeren waarin iemand kritisch kijkt naar de stand van zaken in het project. De nieuwe tegenvallers bij de Viking waarover de gemeenteraad onlangs is geïnformeerd zijn aan het licht gekomen dankzij zo’n projectaudit. Arie de Niet: “Die audit is pas vorig jaar uitgevoerd. Dat had veel eerder moeten gebeuren. Het kalf is hier al lang verdronken. Maar voor andere projecten hebben we hopelijk nog wat aan de lessen die we hebben geleerd van De Viking.”. De ChristenUnie hoopt dat met de aanscherping grote risico’s eerder in beeld zijn, zodat het college en de gemeenteraad kunnen ingrijpen voordat een project ontspoort.

Vorig artikelElke woensdagmiddag een gezellige dorpstafel in De Kuip
Volgend artikelErnstige aanrijding op A1 bij Bathmen