DEVENTER – De 101-jarige mevrouw Dijkema vernam uit de krant dat het Speelgoedmuseum met sluiting wordt bedreigd. Een halve eeuw gelden schonk zij het museum de draaimolen die meer dan honderd jaar geleden door haar ouders werd gemaakt. Op een foto in de krant, bijbehorende bij de petitie ‘Ik teken voor het Speelgoedmuseum’ zag mevrouw Dijkema haar draaimolen afgebeeld.

Omstreeks 1914, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, maakten de ouders van mevrouw Dijkema eigenhandig de fraaie draaimolen, naar het voorbeeld van de molen die ze op de jaarlijkse kermis in Deventer zagen. Het was de tijd vlak voor het uitbreken van de crisis in Nederland en Europa. De meeste families hadden geen geld om speelgoed te kopen. Ouders maakten vaak zélf speelgoed voor hun kinderen met gebruik van oude materialen.

Mevrouw Dijkema maakt zich grote zorgen wat er met het familiestuk gaat gebeuren. Als jong meisje speelde ze met de prachtige draaimolen. Ruim een halve eeuw geleden besloot ze om het familiestuk te schenken aan het Speelgoedmuseum. Sinds die tijd maakt de kermismolen deel uit van de vaste opstelling van het museum en wordt het wekelijks door honderden mensen bewonderd. Sinds die tijd maakt de kermismolen deel uit van de vaste opstelling van het museum en wordt het wekelijks door honderden mensen bewonderd.

Vorig artikelNieuwe directie voor Deventer Marketing en dEVENTer
Volgend artikelBlootzwemmen in het Borgelerbad