DEVENTER – Vrijdag 8 maart was voor de tweede keer het Internationale Vrouwenfestival Deventer in de Lebuïnuskerk. Toegang tot het evenement was gratis en er kwamen ruim 800 bezoekers op af, zowel vrouwen als mannen.

Het thema van het landelijke festival was ‘heldinnen’ en daar werd in Deventer op ingespeeld. Zes heldinnen, elk met hun eigen verhaal, werden uitgelicht vooraf en tijdens het festival.

Bijvoorbeeld Marion Mugabo uit Deventer, oorspronkelijk uit Rwanda. Nadat zij zes jaar geleden een deel van haar familie terugvond, besloot zij hen en andere vrouwen en kinderen te willen helpen en richtte Project Voice op. Om gevluchte Afrikaanse vrouwen en kinderen te helpen.

Of Betsy Oosterwegel, die al ruim vijftig jaar vrijwilligerswerk doet in Deventer. Wat ooit begon met het schoonmaken van de Radboudkerk in de avonduren, is uitgegroeid tot een dagtaak in het vrijwilligerswerk. In 2017 werd ze, samen met haar man, koninklijk onderscheiden. En ze kreeg van de kerk de eretitel ‘Moeder van Radboud’.

Alle verhalen van de heldinnen kun je lezen op de website www.internationalevrouwenfestivaldeventer.nl.

Naast de heldinnen waren er 65 zogenaamde ‘spothouders’. Zij hadden een plek in de kerk waar zij zich konden presenteren en hun verhaal konden doen. Enkele spothouders waren byBean, vrouwencoach Martine Wagemans, Theeschenkerij: wij schenken aandacht, The happy living company, Kynst tattoo en piercing, Indy truck en Wereldwinkel Deventer.

Tijdens de middag en avond waren er ook nog sprekers en workshops, om er een interactief programma van te maken. Luuk Harmsen sprak over ‘dichter bij jezelf’, met zijn gedichten als uitgangspunt. Anneke Wittermans gaf een dansworkshop om trots te zijn op je vrouwelijkheid. Bep Spa en Kirsten van den Hul vertellen het verhaal van de vrouwen die in de loop van de tijd veel voor Deventer hebben betekend.

Al met al was het een zeer geslaagd festival! Dank aan alle spothouders, sprekers, heldinnen en bezoekers om dit samen met elkaar mogelijk te maken!

Wil je nog nagenieten van het festival? Kijk dan op facebook voor alle foto’s en verhalen: www.facebook.com/internationalevrouwenfestivaldeventer.

Vorig artikelColumn Marcel Schoemaker: Hup Andries!
Volgend artikelEerste Turkse echtpaar in Nederland 50 jaar getrouwd