DEVENTER – Op woensdag 13 maart vindt weer een Parkinson Café plaats. Hier is iedereen welkom, niet alleen als jij of je partner de diagnose hebt gekregen. Misschien kom je bijvoorbeeld als professional wel eens in aanraking met mensen die Parkinson hebben of heb je een buurman met de aandoening; ook dan is dit een ideale manier om meer te weten te komen over hoe dit ‘niet aangeboren hersenletsel (NAH)’ van invloed is op het leven.

Parkinson kan iedereen overkomen, zeker niet alleen ouderen. De oorzaak is een tekort aan dopamine in de hersenen. Waardoor dit tekort ontstaat is nog niet bekend. De moeilijkheid met deze aandoening is dat er veel symptomen zijn en dat ‘elke Parkinson’ dan ook verschillend is. Geen patiënt is gelijk als het om de aard van de klachten gaat, net als de behandeling.

Demonstratie LEA
Paul Oude Essink Nijhuis, penningmeester en ervaringsdeskundige en Annie Overmars-Groen, coördinator, zijn alweer druk met de voorbereidingen voor de volgende bijeenkomst. “Deze middag is extra bijzonder, omdat LEA wordt gedemonstreerd. Deze robot in de vorm van een loophulpmiddel wordt op dit moment getest en laat nu al zien een zeer goede hulp te zijn voor mensen met Parkinson.” LEA is een interactief hulpmiddel dat door middel van onder andere sensoren, mensen helpt om zo goed mogelijk te blijven bewegen.

Elke tweede woensdag van de maand (behalve in juli en augustus) vindt het Parkinson Café plaats, meestal in Topzorg- en revalidatiecentrum PW Janssen aan Hermelijn2. In maart staat LEA centraal tijdens een interactieve middag over fysiotherapie. Caroline Spenkelink vertelt deze middag een en ander en natuurlijk is er mogelijkheid tot het stellen van vragen. Elke maand is er een ander thema.

De entree is gratis en aanmelden is (meestal) niet nodig. Het Parkinson Café wordt gehouden van 14.30 tot 16.30 uur, met inloop vanaf 14.00 uur.

Informatie is te vinden op www.parkinsoncafedeventer.nl. Het programma van alle 65 Parkinson Cafés is te vinden op www.parkinson-vereniging.nl

Vorig artikelArminio Quartett voor de 1e keer in Nederland
Volgend artikelWeerbericht maandag door Erwin Hoogenboom