DEVENTER – De Chinese belegger Ying Group wil een ondergronds distributiecentrum bouwen in Deventer, aldus warehousetotaal.nl. Het is de bedoeling dat dit warehouse door een zeppelin bevoorraad gaat worden.

Ying Group wil ‘uit concurrerende overwegingen’ niet bekendmaken welk bedrijf zich in het dc op het A1-bedrijvenpark gaat vestigen. Wel is bekend dat het gaat om een online retailer die al een samenwerkingsverband is aangegaan met Hybrid Air Vehicles, een Engelse fabrikant van luchtschepen.

De zeppelin moet vanuit een centraal distributiecentrum in Duitsland vier ‘regionale’ dc’s in Europa gaan bevoorraden. Een van deze warehouses komt dus in Deventer te staan en het dak zal dienen als landingslocatie.

Om dit allemaal voor elkaar te krijgen, heeft Ying Group zich gemeld bij de gemeente Deventer en bij bouwbedrijf VDR Bouwgroep. Ying Group hoopt dat het ondergrondse dc begin 2021 bevoorraad kan worden vanuit de lucht. VDR Bouwgroep kijkt uit naar de klus, vertelt algemeen directeur Luc Baltus.

“De beschikbare grond in ons land om op te bouwen, wordt steeds schaarser. De oplossing die nu is gevonden door ondergronds te bouwen en bovengronds een landingslocatie te creëren, biedt vele voordelen”, aldus Baltus.

“Om te beginnen spreken we over een wereldprimeur: een vrachtzeppelin die vlak bij de A1 de bulkgoederen aanlevert is natuurlijk wel een enorme blikvanger. Los van een relatief klein bijgebouw, komt er verder geen zichtbare bebouwing in dit landschap. Dat geeft een extra groene uitstraling aan het bedrijvenpark.”

Ying Group is naar eigen zeggen ‘een van de grootste investeerders in duurzame projecten’ van China. “China is een groot land, met een enorme technologische kennis, dat hard groeit. Wij zien dagelijks dat het van het grootste belang is dat wij verder kijken dan groei en winstmaximalisatie. Als we nu niet investeren in een meer duurzame manier van zaken doen, putten we onze aarde in recordtempo uit. Te beginnen bij ons eigen land”, zegt een woordvoerder.

“Wij zien het daarom bijna als onze plicht om overal in de wereld waar wij investeren, de hoogste prioriteit te geven aan duurzame oplossingen. Onze klant, voor wie wij hier in Deventer investeren, begrijpt dat en heeft ook expliciet voor het bedrijvenpark aan de A1 gekozen. De gemeente Deventer heeft hoge duurzaamheidsambities vastgelegd voor dit park, de centrale ligging aan de A1 biedt onze klant een perfecte uitvalsbasis voor zijn logistieke verkeer en dankzij vooruitstrevende samenwerking met alle betrokken partijen gaan wij in 2021 een wereldprimeur beleven: de bulkaanvoer vindt plaats met een zeppelin. Een hypermoderne, schone en stille manier van vrachtvervoer.”

Vorig artikelStripboekenevenement in de Lebuïnuskerk op zaterdag 6 april
Volgend artikelHuisshow van BIG bicycles druk bezocht