DEVENTER – Op initiatief van D66’ers Tjoek Korenromp en Blanca de Louw, bezocht een delegatie van D66 leden, vertegenwoordigers en kandidaten uit Deventer, Overijssel de Eerste- en Tweede Kamer afgelopen zondag 3 maart woon- en zorgcentrum Humanitas. Daar gingen onder andere Kamerleden Pia Dijkstra en Jessica van Eijs in gesprek met bestuurder Gea Sijpkes.

Humanitas Deventer heeft een uniek concept waarbij studenten tussen de senioren wonen, maar vooral samenleven. De studenten wonen relatief goedkoop, maar als tegenprestatie zetten ze zich binnen Humanitas in met de kwaliteiten die ze hebben. Zoals helpen met techniek, koken, praatjes maken, voetbal kijken en andere activiteiten. 

Dit project heeft internationaal hoge ogen gegooid en bestuurder Gea Sijpkes is veel op pad om met buitenlandse instellingen te praten over het succes van dit concept. “De hele wereld loopt tegen dezelfde demografische problemen aan, volgende week praat ik hierover in Australië op een conferentie over ouderenzorg. Ik krijg uit de hele wereld aanvragen om informatie te delen over dit concept”, aldus Sijpkes. Times Magazine kopte al een keer, ‘The worlds coolest elderly home’. Toch blijft de binnenlandse aandacht wat achter. 

Ook zijn er bewoners met een licht verstandelijke beperking die het fijn vinden om samen te leven met de oudere bewoners. In het mooiste geval leidt dit zelfs tot een verlaging of volledige teruggave van een zorgindicatie, omdat alles in het woon- en zorgcentrum voorhanden is om ook voor deze personen een leefklimaat te creëren dat precies goed voor hen is. 

Als het aan Humanitas ligt kijken ze verder dan alleen wat er nu is. Op dit moment telt Humanitas 150 permanente bewoners en 6 woonstudenten, maar als het aan Gea Sijpkes ligt blijft Humanitas kijken naar vernieuwende vormen van zorg en maatschappelijke impact. En voor D66? Lijsttrekker van D66 Overijssel, Wybren Bakker zegt er het volgende over: “D66 is de partij die kan en wil denken zonder grenzen. Wij omarmen partijen en initiatieven die op vernieuwende manieren een maatschappelijke impact maken en waar wij kunnen ondersteunen we dat”. 

Vorig artikelDeventer Boekenweek 2019
Volgend artikelWeerbericht dinsdag door Erwin Hoogenboom