DEVENTER – Voor de bestrijding van kinderarmoede is jaarlijks 525.000 euro beschikbaar vanuit de Klijnsmagelden. “Ieder kind in Deventer moet mee kunnen doen”, legt wethouder Rob de Geest uit. “Ook de kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Met het pakket aan ideeën dat er nu ligt, zetten we daar extra op in.”

Zomerpretpakket
Voor kinderen die opgroeien in armoede komt er een zomerpretpakket van Nationaal Fonds Kinderhulp, waar van alles in zit voor een leuke zomervakantie. In de rugzak, die na de vakantie dienst doet als schooltas, zitten onder meer tegoedbonnen voor een dagje uit voor het hele gezin, inclusief vervoer. Daarnaast zit er veel buitenspeelgoed in. De Geest: “Een dagje uit is voor deze gezinnen vaak onbetaalbaar. Met het zomerpretpakket hebben deze kinderen na de vakantie ook iets om over te vertellen in de klas.”

Structurele aanpak
Een deel van het geld gaat naar partners die zicht structureel inzetten voor de aanpak van kinderarmoede. Dit geldt voor 140.000 euro voor Stichting Leergeld, die daarmee de doelgroep kan uitbreiden en kinderen meer wil laten bewegen. De voedselbank krijgt jaarlijks 25.000 euro om gezinnen met kinderen van voldoende fruit te voorzien. Kindcentrum Rivierenwijk krijgt geld voor de zomerschool. Een groot deel van de Klijnsmagelden gaat naar beschermingsbewind, om financiële problemen in gezinnen te voorkomen of te verhelpen.

Taboe doorbreken
Daarnaast zijn er veel eenmalige initiatieven. Stichting Rechtop wil als pilot 5 kinderkamers opknappen in samenwerking met Kindcentrum Rivierenwijk. Raster en Speaking Minds krijgen geld om het taboe rondom armoede te doorbreken en jongeren een stem geven op het gebied van armoedebestrijding. Raster doet dit op basis van de adviezen van de Raad van Kinderen. FitKids zet in op de gezondheid van kinderen. Onderzoek laat namelijk zien dat gezinnen die weinig te besteden hebben ook ongezonder leven.

Mogelijk
Tot slot komt er geld voor een folder, waarin staat wat er allemaal mogelijk is. Deze komt er op verzoek van partners in de stad. De Geest: “We bereiken in Deventer relatief veel arme gezinnen, namelijk 70 procent. Maar dat betekent ook dat 30 procent van de gezinnen geen gebruik maakt van de mogelijkheden die er zijn, en dat zou ik graag anders zien. Om die reden maken we een nieuwe folder, die hulpverleners uit kunnen delen. Zo hopen we nog meer kinderen te bereiken.”

Budget over
Als al deze voorstellen gehonoreerd zijn, blijft er nog een klein budget over. De gemeente heeft scholen en de Voedselbank uitgenodigd om met goede ideeën te komen voor de besteding van dit budget. Het restant blijft beschikbaar voor kansrijke projecten die zich later dit jaar aanmelden.

Vorig artikelDeelnemers aan Leo Halle Toernooi kunnen ook winnen met BusSchieten
Volgend artikelGratis bloeddrukmetingen en inloopuur elastische kousen bij Vegro