DEVENTER – Voor drukkerij Roto Smeets in Deventer is dinsdag faillissement aangevraagd door moederbedrijf Circle Media Group. De drukkerij heeft ook vestigingen in Weert en Doetinchem.

Een in 2018 aangekondigde reorganisatie blijkt amper een half jaar later al te weinig om het bedrijf nog te redden. “Na een relatief goed 2017 hebben wij in 2018 een dramatische verslechtering van de markt gezien. Papierprijzen stegen met bijna 20 procent, terwijl onze verkoop twee keer harder daalden dan het gemiddelde van de laatste jaren”, legt Joost de Haas, directeur van Roto Smeets uit.

Overname in 2017
Bij Roto Smeets in Deventer worden onder meer de Libelle, Margriet, Donald Duck en veel reclamebladen, zoals ‘Allerhande’, gedrukt. Door de afname van de oplages van dat soort bladen heeft de drukkerij het al jaren moeilijk.

Dat is ook de reden dat de Roto Smeets Group (RSG, 1.000 medewerkers in vier vestigingen) in 2017 werd overgenomen door het grotere CPH, Circle Printers Holding. Dat is een concern dat in heel Europa actief is en toen 1.500 medewerkers had.

‘Sunset-industrie
In 2015 werd de langzame ondergang van de ‘drukindustrie’ al voorspeld door topman De Haas. Hij noemde zijn bedrijf actief in een ‘sunset-industrie’, een industrie die langzaam uitdooft omdat er domweg geen alternatieven zijn voor de kapitaalgoederen in het bedrijf. Je kunt immers niets anders met de gigantische drukpersen. Verkoop aan andere landen is geen optie omdat transport te duur is. (Bron: RTV Oost)

Vorig artikelWeerbericht woensdag door Erwin Hoogenboom
Volgend artikelPaaspop sterren ‘Sir Reg’ naar Davo in Deventer