Een persoonlijk gesprek met Kas Driessen. Kas speelt in de musical Soldaat van Oranje. De musical ging op 30 oktober 2010 in première in de speciaal voor de voorstelling gebouwde Theater Hangaar op Vliegkamp Valkenburg in Katwijk. Kas speelt sinds februari 2019 mee in deze productie en heeft op het moment van dit interview al 31 voorstellingen gespeeld. Kas is 24 jaar, woont nu anderhalf jaar in Amsterdam, maar komt uit ons mooie Deventer. Vandaar dat wij hem opzochten in Katwijk voor een persoonlijk interview.

Je woont nu in Amsterdam, mis je Deventer nog wel eens?

Ja, af en toe wel ja. Het is natuurlijk niet te vergelijken; de hectiek in Amsterdam en de rust en het relaxte in Deventer. Dus ik kan er heel erg van genieten om ook weer eens lekker een weekendje in Deventer te zijn, bij mijn ouders en mijn broertje. Ook heb ik nog veel vrienden in Deventer, dus daarom ga ik graag nog af en toe terug naar Deventer.

Hoe ben je bij deze productie terechtgekomen?

Dit gaat via een castingbureau, daar sta ik ingeschreven. Ik was gevraagd om auditie te doen voor Soldaat van Oranje. Dat heb ik natuurlijk gedaan en ben dus door de auditierondes gekomen, zoals je ziet.

Je bent niet onbekend in deze wereld. Je hebt hiervoor al meerdere dingen gedaan in de theaterwereld toch?

Ja klopt, ik heb ook gespeeld in Moulin Rouge, de rol van Christian. In mijn eerste jaar op het conservatorium in Arnhem heb ik bij de Deventer Musical deze hoofdrol gespeeld. En daarvoor heb ik ook nog 10 jaar bij de Deventer Jeugd Musical gespeeld. Dus zodoende heb ik hier altijd al wat mee gedaan. Ik ben vrij vlot daarna verhuisd naar Amsterdam om dichterbij “het vuur” te zitten. Dichterbij de audities en musicals

Hoe voelt dat nou voor jou om mee te mogen spelen in de langstlopende musical van Nederland? Want het is vrij nieuw allemaal voor je, pas sinds afgelopen februari.

Ja, het gaat wel echt in een sneltreinvaart. Inmiddels voelt het al heel vertrouwd allemaal. Het is niet een gewone werkweek ofzo, want je speelt in 5 dagen, van woensdag t/m zondag, 6 voorstellingen. Je weet al vrij snel wat je precies moet doen en je weet wat er verwacht wordt. Ja, in dat ritme gaat het gewoon heel snel. 31 voorstellingen vliegen er dan echt doorheen. Het is allemaal zo mooi, groots en overweldigend. Ik ben trots op dit stuk en ben blij dat ik er in meespeel. Het is echt bijzonder mooi wat we hier mogen laten zien.

Welke rol speel je precies in deze musical?

Ik heb een vaste rol in het ensemble. Dat houdt in dat je in grote scenes, allerlei verschillende rollen speelt, gedurende het stuk. Je hebt de hoofdrollen en daar omheen heb je het ensemble, die ervoor zorgt dat de rest van de scene ook klopt. Je speelt dus eigenlijk allemaal verschillende soorten rollen. Dat is heel veelzijdig en je komt overal eigenlijk, door de hele musical heen.

Op zondagavond de laatste voorstelling van de week en dan op woensdag pas weer. Wat doe je in die tussentijd?

De maandag, het begin van ons weekend, is echt een dag om bij te komen. Op zaterdag 2 voorstellingen op een dag is fysiek best zwaar, dus de maandag is echt een rustdag. Daarna gezellig wat vrienden of familie opzoeken of met mijn vriendin afspreken. Dus mijn weekend verschuift eigenlijk gewoon.

Hoe bereiden jullie je voor op een voorstelling? Wat doe je dan zoal?

We hebben net een middagvoorstelling gehad en moeten straks nog een keer op. In principe doen we dat samen door lekker wat uit te rusten, even wat eten, en vooral door gewoon wat ontspanning te zoeken. Een half uur voor de voorstelling komen we allemaal bij elkaar om in te zingen met de muzikaal leider. Dan nemen we met de Resident Director nog wat belangrijke punten door. Alles even op scherp stellen. En daarna ga je vaak terug naar je kleedkamer en zorg je ervoor dat je alles paraat hebt staan. 10 minuten voor de voorstelling lopen we naar het podium en kleden we ons om, zodat we kunnen beginnen.

Heb je ooit getwijfeld of dit het wel echt is voor jou?

Na mijn afstuderen heb ik een tijd niks gedaan, een tijd geen werk gehad in de musicalwereld. Dit was wel een punt waarvan ik dacht: ‘gaat dit lukken of niet?’ Dat was echt een cruciaal punt. Toen kwam deze auditie opeens voorbij en mag ik nu in deze mooie productie staan. Dit is echt wel de eerste grotere stap in mijn carrière. Een soort van begin naar hopelijk iets moois in deze wereld.

Dit is dus je eerste grote productie, waar zie je jezelf over 10 jaar?

Mijn droom is echt het theater. Deze productie is al echt een droom; zo’n bijzonder decor, zo’n bijzonder stuk, zo’n succesverhaal eigenlijk. Ik hoop natuurlijk dat hier nog meer stukken uitvloeien, interessante stukken komen, waar ik ook deel van uit mag maken. Dus zeker in het theater, mooie grote rollen spelen! Het mooist zou natuurlijk zijn om in een grote musical als dit de hoofdrol te mogen spelen.

Vorig artikelWoningbouw Geertruidentuin op komst
Volgend artikelOpfriscursus Rijbewijs op 17 april in Bathmen