DEVENTER – Op Koningsdag eren we mensen die zich, buiten hun werkend bestaan, op een bijzondere manier voor de samenleving inzetten. ‘Koninklijke inzet’ wordt dan beloond met een Koninklijke onderscheiding. “Het maakt me extra trots dat Gerbrand Schutte, jongerencoach van Raster, vandaag een lintje heeft ontvangen. Als werkgever hebben we de aanvraag bijzonder graag ondersteund. Naast zijn werk, 32 uur per week als jongerencoach voor Raster, zet hij zich al jaren zo’n 16 à 20 uur per week in voor Stichting Zeilschip de Tukker en voor het Dickens festijn dat jaarlijks 125.000 bezoekers trekt.” vertelt Jolanda Knorren, bestuurder bij Raster.

Motiveren

“Als geen ander is Gerbrand in staat jongeren te motiveren en te betrekken bij de gemeenschap. Hij doet dit bijvoorbeeld door hen een rol te geven als vrijwilliger bij activiteiten van het jongerenwerk of bij het opknappen van Zeilschip de Tukker. Gerbrand weet met zijn passie, bereikbaarheid en aanspreekbaarheid bij te dragen aan duurzame gedragsverandering bij jongeren. Tijd speelt daarin geen rol, de verbinding met de jongeren die hij begeleidt des te meer. Kijk maar naar zijn betrokkenheid bij De Expeditie waarin jaarlijks tien tot 12 jongeren de kans krijgen in korte tijd hun eigen kracht te ontdekken en te werken aan positieve toekomstdoelen. Het is geweldig te zien hoe jongeren door deze methodiek weer in zichzelf geloven en ervaren dat er ook andere wegen zijn.” geeft Jolanda Knorren haar motivatie weer om mee te werken aan deze onderscheiding.

Maatschappelijk betrokken

Zeilschip de Tukker heeft 21 jaar gefunctioneerd als voorziening waar jongeren uit de jeugdhulpverlening enkele weken op konden verblijven. Tijdens vaartochten naar Engeland en Schotland volgden zij, onder leiding van Gerbrand, een intensief trainingsprogramma. Vier jaar geleden ging het failliet, waarna Gerbrand Stichting Zeilschip de Tukker oprichtte om het te behouden. “Met fysieke hulp van jongeren, een financiële bijdrage van Raster en in samenwerking met ROC Aventus, heeft Gerbrand de eerste stappen hierin gezet. Met zijn doorzettingsvermogen, persoonlijke betrokkenheid en enthousiasme weet hij hierbij sponsoren, gemeenten en donateurs te vinden en te binden. Dat Gerbrand zich hiernaast ook nog inzet voor het Dickens festijn zegt alles over wie hij is. Hij heeft een warm kloppend hart voor de samenleving en zet zich, als professional en vrijwilliger, in voor zijn medemensen, jong en oud. Het lintje komt hem dan ook bijzonder toe en ik ben blij dat ik daar, als werkgever, een bescheiden bijdrage aan heb mogen leveren!” voegt  Jolanda Knorren toe.

Vorig artikelSpoorzoeken en op reis in de Kliederkerk
Volgend artikelMeer AED’S 24/7 bereikbaar in Schalkhaar