“Waar ga je vanavond heen, Son?”
“Oh, Eten bij Pa en Ma.”
“Maar ik dacht dat je uit eten ging?”
“Ja, dat ga ik ook.“

Door Sonja Veneman
Het klinkt alsof ik op visite ga bij mijn ouders, maar het restaurant dat ik mag bezoeken heet dus “Eten bij Pa en Ma”. Ik verwacht dan ook Hollandse gezelligheid aan de Spanjaardsdijk tussen Heeten en Schalkhaar. Bij binnenkomst ben ik dan ook aangenaam verrast door de grote open keuken, waar de chef letterlijk zijn vlees staat te snijden. Daar zijn ze dan ook trots op, het Hollandse vlees van vee uit de streek, vertelt de trotse eigenaar Ferdi Klein Boonschate.

De sfeer is warm en open, ik kijk naar grote kroonluchters die al voorbereid zijn op het komende paasweekend. Het zit al aardig vol met reserveringen. Ferdi neemt tussen de drukke werkzaamheden door de tijd om bij te praten met de gasten, waaraan ik merk dat ze hier vaker komen.

Ik moet bekennen dat ik zelf geen liefhebber ben van grote porties vlees dus ik hoop dat ik goed zit. Ferdi legt graag de specialiteit uit van dit restaurant en dat is ‘dry aged’ vlees. Dit betekent een speciaal rijpingsproces wat te zien is in open vitrinekasten. Het vlees wordt hierin 21 dagen gerijpt en dat draagt bij aan de malsheid van het vlees. Ik kies voor een proeverij, Ma’s smullerij genaamd, waarbij ik een aantal kleinere porties krijg.

Het uitserveren duurt even, maar ik zie dat het personeel fijn en ontspannen werkt en dat vind ik prettig om te zien. Totaal geen stress in de keuken. Lekker de tijd nemen de smaak op me in te laten werken en die is authentiek te noemen. Hoewel ik persoonlijk meer van kruiden houd en meer peper en zout, laat ik dit even weten. Hier is bewust niet voor gekozen, de smaken zijn puur en het vlees is dan ook niet bedekt met sauzen. Wel een paar fijne garnituren als rode kool, mexicaanse bonenschotel en verse frieten. Al met al toch een flinke maaltijd, ik hoop dat ik ruimte heb voor een toetje. Die ziet er al net zo lekker uit als het smaakt.

Een mooie ervaring en het team gaat natuurlijk even op de foto. En dat gaat al even relaxed. Houd je van lokaal, puur en verse (vlees)gerechten? Dan kun je hier heerlijk eten. Een aanrader!!

Vorig artikel2,9 miljoen toeristen in 2018
Volgend artikelTuinderij Veldink voor een complete aspergemaaltijd