DEVENTER – Het is 74 jaar na de oorlog en we zijn nog steeds bezig om de trauma’s van die oorlog te verwerken. Boeken, films en theater helpen bij dit verwerkingsproces. Naar voorbeeld van Theater Na de Dam Amsterdam worden in enkele grote steden aansluitend op de Herdenking korte theateracts over de oorlog gespeeld. Dit jaar ook in Deventer.

Er worden op zaterdag 4 mei vanaf 21.00 uur in 5 locaties rond de Grote Kerk in Deventer half uur-voorstellingen gegeven:

*De actrice Marjo Dames vertelt ‘Anna’s oorlog’, een boek van Beatrijs Nolet over tieners, die achter de oorlogsgeheimen van hun grootouders komen.

Locatie: De Latijnse School aan het Grote Kerkhof.

*De verteller Stan Fritschy vertelt ‘De jongen en de oorlog’. Dit is een korte versie van het boek ‘De straat en het struikgewas’ van Armando. Een tiener maakt in de bossen bij het kamp Amersfoort de oorlog mee.
Locatie: De Fermerie Muggenplein.

*Het koor VOQ  uit Zutphen (50 man/vrouw) zingt internationale vredesliederen. Songs of Peace.
Locatie: Bibliotheek Stromarkt.

*Actrice Inie Molzer speelt een eenakter op grond van een verhaal van Armando: een vrouw in Berlijn helpt haar Joodse man de oorlog door en maakt de actie Rosenstrasse mee.
Locatie: Geert Groote Huis, Lamme van Diezeplein.

*Straatperformance door jongeren gebaseerd op interviews met ouderen over de oorlog. Een project van ID Theatre Company en het Theaterschip.
Locatie: Bij de Grote Kerk.

De voorstellingen worden 2 keer gegeven, één keer van 21.15-21.45 uur en één keer van 22.00-22.30 uur. Ze zijn gratis. Na afloop wordt er een vrije gift gevraagd. De organisatie is in handen van de Stichting Met Man en Muis en Theater Na de Dam.

Vorig artikelColumn Erik Langs de Lijn: Zielloos
Volgend artikelCollecteweek Maag Lever Darm Stichting