DEVENTER – In 2020 viert Nederland 75 jaar Vrijheid. Ook Museum De Waag herdenkt volgend jaar de oorlog van maart t/m september in de tentoonstelling ‘Deventer in de Tweede Wereldoorlog. 75 jaar vrijheid’. Ter aankondiging van deze tentoonstelling zijn er door bureau Piece of Jake diverse zwart-wit foto’s ingekleurd. Een voorproefje van deze foto’s, allen gemaakt in de gemeente Deventer tijdens de oorlog, is momenteel in de tentoonstelling ‘Deventer. Stad van de IJssel’ te zien.

Broodvoorziening de Worp
In de vroege ochtend van 10 mei 1940 passeerden Duitse troepen onze Oostgrens. Deventer was de eerste bestemming. Om de Duitsers tegen te houden, bliezen Deventenaren de spoorbrug en schipbrug op. De aanvoer van Duitse troepen ging echter onverminderd door en bij Zutphen lukte het hen wel om de IJssel over te steken. Deze foto is gemaakt na 10 mei en toont mannen die broden inladen om de bewoners van de Worp te bevoorraden.

Bijeenkomst van de NSDAP en de NSB op de Brink
Op deze foto, geschoten op 28 juni 1941, worden Deventenaren toegesproken door Dr. Schröder, de Beauftragte voor Overijssel, tijdens een manifestatie van de NSDAP en de NSB. Een luidsprekersinstallatie schalt marsmuziek over het plein. Hij verkondigt dat Duitsland nu is aangetreden ter bescherming van Europa tegen de joodse wereldmacht in het oosten, de Sovjet Unie. Enkele weken later werd de synagoge aan de Golstraat vernield.

Foto’s Tweede Wereldoorlog gezocht
Heeft u bijzondere foto’s uit de Tweede Wereldoorlog gemaakt in Deventer die u graag ingekleurd ziet? Mail deze foto’s naar communicatie@deventerverhaal.nl. Een selectie zal worden ingekleurd en worden geëxposeerd in de tentoonstelling in 2020.

Vorig artikelPrint.com uit Deventer opent kantoor in België
Volgend artikelPenningmeester gezocht Stichting Sinterklaasintocht Schalkhaar