DEVENTER – Ieder jaar krijgen 25.000 mensen alzheimer, een van de meest voorkomende vormen van dementie. Wetenschappers zetten daarom alles op alles om de ziekte een halt toe te roepen. Professor Helmut Kessels bijvoorbeeld. De Hersenstichting kende onlangs €555.000,- toe aan zijn nieuwe studie, waarin wordt onderzocht hoe het natuurlijke beschermingsmechanisme van de hersenen tegen alzheimer geactiveerd kan worden in een actief lerend brein.

Dat een actief lerend brein minder gevoelig is voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer, blijkt al jaren en heeft professor Helmut Kessels, verbonden aan Universiteit van Amsterdam, recent kunnen bewijzen met wetenschappelijk onderzoek. Met onderzoek naar de achterliggende biologische mechanismen hiervoor in de hersenen, hoopt hij manieren te vinden om dit te beïnvloeden.

“Er is op dit moment helaas nog geen therapie beschikbaar die effectief de ziekte van Alzheimer kan bestrijden”, zegt Koko Beers, woordvoerder van de Hersenstichting. “Om in de toekomst wel tot effectieve therapieën te kunnen komen, is het van essentieel belang dat we ziekte van Alzheimer gaan begrijpen. We financieren dit onderzoek omdat er gekeken wordt naar welke mechanismen en factoren een rol spelen bij het beschermen van het brein. In de toekomst kan deze kennis van belang zijn voor het ontwikkelen van therapieën die alzheimer kunnen uitstellen of vertragen.”

Tot er daadwerkelijk een oplossing voor alzheimer op de markt is, raadt Professor Helmut Kessels aan om er alles aan te doen het lichaam en brein fit te houden. “Ontdek nieuwe plaatsen, ontmoet nieuwe mensen en zorg voor lichamelijke beweging. We weten immers dat mensen met een actieve leefstijl gemiddeld op latere leeftijd alzheimer krijgen”, aldus Kessels.

De 75-jarige Hent (zie foto) uit Malden heeft alzheimer. Hij heeft het lang ontkend, maar is die fase nu voorbij. Vaak vraagt hij vier keer per minuut hetzelfde en het kan zomaar gebeuren dat hij niet weet waar hij is, of wat hij aan het doen was. Hent is er zeer emotioneel onder. De tranen staan in zijn ogen als hij begint te praten over zijn ziekte.

“Ja, ik heb inderdaad beginnende alzheimer. Na mijn pensioen is het steeds verder achteruitgegaan. Ik begon afspraken te vergeten en ik wist niet meer wat ik eerder op de dag had gedaan. Ik krijg nu veel hulp van mijn zoons, zoals met het regelen van zorg, het huishouden, financiën, dat soort zaken. Mijn zoons zorgen in principe nu voor mij. Dat hoort natuurlijk andersom te zijn.”

Vorig artikelSigneersessie Karin Slaughter bij Bruna Flora
Volgend artikel20.000 euro voor burgemeestersfeestje in Deventer